25 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Facturi mai mici la curent pentru gălăţeni după o investiţie colosală
Facturi mai mici la curent pentru gălăţeni după o investiţie colosală

Investiţie de jumătate de miliard de euro, în judeţul Galaţi. La câţiva zeci de kilometri de Dunăre, se va construi cel mai mare parc eolian din Europa. La capacitate maximă, ar putea alimenta peste 3.000 de locuinţe timp de un an. Odată demarate, lucrările ar putea fi gata în patru ani, notează observatornews.ro.
Parcul eolian va fi construit de o firmă românească pe terenurile a 13 localităţi din judeţul Galaţi, aflate la circa 50 de kilometri de oraş. 136 de turbine eoliene vor fi ridicate pe o suprafaţă de 13 mii de hectare.
"Cei 600 de MW care vor fi produşi la Valea Mărului şi celelalte UAT-uri va fi un plus pentru tot ce înseamnă naţiunea română. Locuri de muncă, taxe şi impozite la bugetele locale. Însumând o suprafaţă de 13.000 de hectare şi un număr de 136 de turbine eoliene", a declarat Florin Virgil Doca, primar Valea Mărului.
Compania care se ocupă de construcţie a primit la începutul săptămânii aprobare pentru studiul de oportunitate, care constă în identificarea şi analiza potenţialului de investiţii. Următorii paşi sunt implementarea planului de urbanism şi obţinerea avizelor de construire.
"Sper ca acest parc să se realizeze, pentru că ar fi cel mai mare parc din ţară. Regiunea Galaţiului, Brăila şi zona asta de Dobrogea este una dintre cele mai. Cu vânt, cam 360-365 de zile pe an. Cu cât va creşte numărul de parcuri eoliene în România, cu atât va scădea şi preţul la curent electric", a spus Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
Aşa că locuitorii din zonă au toate şansele să plătească facturi mai mici decât acum la curentul electric, ţinând cont că energia eoliană e cea mai ieftină de pe piaţă. Compania care va ridica parcul eolian în judeţul Galaţi a început încă de anul trecut demersul de a obţine toate avizele necesare, iar dacă totul va funcţiona aşa cum trebuie, în patru ani parcul va fi conectat la reţeaua naţională de electricitate.
În prezent, cel mai mare parc eolian de pe uscat, atât din România, cât şi din Europa, este cel de la Fântânele - Cogealac, judeţul Constanţa. Are mărimea Aeroportului Otopeni şi o capacitate instalată de 600 MW.
Despre acest subiect, Monitorul de Galaţi a mai relatat în articolul "Cel mai mare parc eolian din România se construieşte la Galaţi".

Articole înrudite