02 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fetiţă de 3 ani ucisă de câinele vecinului
Fetiţă de 3 ani ucisă de câinele vecinului

Tragedie în localitatea Fundeanu, unde Laura, o fetiţă de 3 ani şi jumătate, a murit în urma celor peste 20 de muşcături făcute chiar de câinele vecinilor familiei fetiţei. Totul s-a întâmplat când tatăl şi bunicul fetiţei munceau la strâns coceni în curte. Laura a vrut să stea cu ei dar a profitat de un moment de neatenţie şi s-a dus la vecini, deoarece aceştia o răsfăţau cu dulciuri de câte ori le călca pragul. De data aceasta acolo avea să o aştepte moartea. Oamenii nu erau în curte, ci munceau în grădină. În curte era însă câinele, legat, un câine lup ţinut mereu în lanţ. Fetiţa s-a apropiat de el, animalul a smuls zgarda până ce a rupt-o şi a sărit la gâtul fetiţei. Lătratul i-a alarmat familia.
„Nu am ştiut că se duce la vecini. S-a auzit un lătrat şi atunci Ionel, băiatul meu, a sărit gardul în curtea vecinilor, dar deja ea era, săraca, la pământ, abia respira. Ce să zic, că oamenii ăia o iubeau mult pe fată, ca şi restul uliţei. Chiar dacă de un an mama, o fată din Lituania, Smilka, a părăsit-o, o creşteam eu cu băiatul şi fata mea. Laura era tare vioaie. Tare îi mai plăcea şi la grădiniţă..”, spunea Vasilica Gâţă, bunica fetiţei.
Toată uliţa s-a alertat când s-a aflat vestea.
„Şi noi munceam când am auzit larmă. O văzusem pe cea mică cum era cu tatăl şi bunicul. A ieşit să meargă la vecini şi asta a fost. Nu ştim de ce a sărit câinele pe ea... Dar era ca o păpuşă stricată când au luat-o cu ambulanţa”, povesteşte Mărioară Vârlan, o vecină.
Tatăl fetiţei spune că simte că nu mai are de ce trăi. Omul a avut şi aşa o viaţă care parcă e marcată doar cu nenorociri. I-a murit prima soţie, primul copil e crescut de părinţii ei iar cea de-a doua femeie din viaţa lui, mama Laurei, l-a părăsit.
„O fracţiune de secundă nu am avut-o în faţa ochilor şi asta a fost tot. Am încercat să o scot din colţii câinelui, dar era prea târziu. Deja era rău muşcată. După ce mama Laurei m-a părăsit, ea rămăsese lumina ochilor mei. Acum nu mai am de ce trăi. Parcă simţise ceva, sărăcuţa, că în ziua în care s-a întâmplat nenorocirea m-a luat de gât şi mi-a spus «tati, te iubesc, poţi să nu te duci azi la serviciu?»”, spunea Ionel Gâlcă, tatăl Laurei.

S-a încercat resuscitarea Laurei mai bine de o oră

Iniţial fetiţa a fost preluată de echipajul SMURD cel mai apropiat, cel de la Târgu Bujor, apoi din urmă i-au ajuns cei din Galaţi. Şansele Laurei erau însă mici.
„Avea multiple plăgi muşcate, cel puţin 20, dar cele de la nivelul gâtului au fost probabil cele letale. Am încercat să o resuscităm în permanenţă. Peste o oră numai noi, cei din Galaţi, am continuat operaţiunile începute, dar, din păcate, nu am reuşit să o salvăm”, a declarat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi.
„Poliţiştii gălăţeni au deschis un dosar penal de ucidere din culpă in rem”, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.
Câinele ucigaş este închis în padocul Poliţiei Rădeşti şi va fi ţinut acolo sub observaţie 14 zile de către veterinarul din Rădeşti. Dacă va muri, cadavrul va fi adus la analizat pentru a se vedea dacă are sau nu rabie. Dar, din primele cercetări, se ştie că animalul era cu toate vaccinurile la zi, înclusiv cu cel antirabic, care i s-a făcut anul trecut.
Proprietarii câinelui, familia în curtea cărora a murit fetiţa, au refuzat să vorbească despre nenorocire şi s-au închis în casă.

Doliu la grădiniţă pentru Laura

La grădiniţa unde învăţa Laura, scăunelul ei era în doliu iar pe băncuţa unde desena, acum stau o lumânare şi flori. Colegii ei ştiu că de azi Laura nu se va mai juca cu ei.
„Copii, Laura s-a dus de astăzi să danseze cu îngerii. Când îngerii îi vor da drumul, poate se va întoarce”, le-a explicat educatoarea Ecaterina Andrei, copiilor, de ce Laura nu mai vine.
„Îi plăcea atât de mult să danseze... Era tare vioaie şi bine îngrijită şi iubită. Nu era ca un copil care nu are mamă. E o mare nenorocire ce s-a întâmplat”, a spus Ecaterina Andrei, educatoarea fetiţei.

Persoane atacate de câini - cronologie

O tragedie similară celei petrecute acum la Galaţi s-a petrecut la 2 septembrie 2013, când un băieţel de 4 ani a murit după ce a fost muşcat de câini în Parcul Tei din Capitală. Acest caz, cu un puternic impact asupra opiniei publice, a produs reacţii şi în media, dar şi în rândul autorităţilor şi al politicienilor. Parlamentarii au adoptat, la 10 septembrie 2013, proiectul de lege privind câinii fără stăpân.
Cazurile în care atacurile câinilor comunitari asupra copiilor sau adulţilor s-au soldat cu moartea sau rănirea gravă a victimelor au fost numeroase. Numai pe parcursul anului 2013, peste 20.000 de persoane au fost muşcate de câini, cele mai multe victime înregistrându-se în Bucureşti (9.760), Dolj (2.089), Constanţa (1.293) şi Brăila (1.229).
Cele mai grave cazuri de persoane atacate de câini înregistrate în ultimii cinci ani:
— 6 septembrie 2013, un copil de trei ani din comuna dâmboviţeană Potlogi a fost muşcat în zona feţei de un câine comunitar de pe uliţa satului.
— 5 septembrie 2013, un om de afaceri italian în vârstă de 55 de ani a fost muşcat de un câine, la Bacău, pe o arteră centrală a municipiului.
— 3 august 2013, doi copii, frate şi soră, din comuna vasluiană Soleşti au ajuns la spital după ce au fost muşcaţi de un câine.
— 27 iunie 2013, o bătrână din comuna băcăuană Vultureni a ajuns în comă la Spitalul Judeţean de Urgenţă, medicii fiind nevoiţi să-i amputeze braţul drept de la cot pentru că muşchii erau distruşi în totalitatea de colţii unui câine care îi sfâşiase mâna.
— 30 iulie 2012, un copil de 3 ani din comuna brăileană Gemenele a fost atacat şi muşcat grav de un câine .
— 21 octombrie 2011, un băiat de 11 ani din comuna Roşia Montană a fost atacat şi muşcat de un câine care i-a rupt o parte din obraz, minorul fiind transportat în stare gravă la spitalul din oraşul Cîmpeni.
— 12 septembrie 2011, o fetiţă de un an şi 11 luni din comuna doljeană Gighera a rămas fără un ochi după ce a fost muşcată de cap de un câine. Medicii au declarat că în urma muşcăturilor, fetiţei i-a fost afectată şi o parte din creier.
— 15 aprilie 2011, un bărbat a murit la Spitalul Municipal Carei la câteva ore după ce a fost muşcat de câini.

Articole înrudite