25 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Finanţare europeană pentru organizarea traficului în punctul de trecere a frontierei Galaţi/Giurgiulești/Reni
Finanţare europeană pentru organizarea traficului în punctul de trecere a frontierei Galaţi/Giurgiulești/Reni

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale şi Serviciul Vamal din Republica Moldova şi cu Agenţia de Stat pentru Reabilitare şi Dezvoltare din Ucraina a elaborat şi depus, în data de 30 ianuarie 2024, aplicaţia de finanţare pentru proiectul „Organizarea traficului în vederea creşterii capacităţii infrastructurii, siguranţei şi eficienţei serviciilor transfrontaliere pe drumul comun RO/MD/UKR în punctul de trecere a frontierei rutiere (PTF) Galaţi\Giurgiuleşti/Reni” în vederea obţinerii unui grant alocat prin CEF-T-2023-Safemobgen-Extborder-Works (Acţiunea CEF INFRA).
Obiectivul general al proiectului este crearea coridorului vamal pentru reducerea timpilor de staţionare la frontieră în relaţiile UKR/MD, UKR/RO şi RO/MD având în vedere accesibilitatea şi dezvoltarea viitoare a zonei portuare Giurgiuleşti. Intervenţiile vor duce la îmbunătăţirea organizării traficului la PTF mai largi, accelerarea procedurilor de trecere a frontierei rutiere şi dezvoltare armonizată a proiectelor în zona comună a PTF.
Astfel, pe partea română se va implementa Programul de Siguranţă Rutieră pentru drumul de acces către PTF Galaţi, pe partea Republicii Moldova se va moderniza drumul dintre PTF Reni şi PTF Galaţi prin construirea a câte 2 benzi de circulaţie pe sens, se vor construi noi parcări securizate pentru autovehiculele în zona comună PTF, se va aplica realinierea PTF Giurgiuleşti-Galaţi, inclusiv prin achiziţie de echipamente care vor fi operate de către reprezentanţi ai Serviciului Vamal al Moldovei.
Pe partea ucraineană se va amenaja drumul de acces Reni - Giurgiuleşti - PTF Galaţi, se va amenaja o zonă de parcare/servicii în apropierea PTF Reni - Giurgiuleşti - Galaţi. Valoarea totală a proiectului este de 93,5 milioane de euro din care contribuţia Uniunii Europene este de 46,7 milioane de euro.


Articole înrudite