27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţiul sub alertă medicală - „Nu mi-am dat seama că de la ţânţari mi se trage”
Galaţiul sub alertă medicală - „Nu mi-am dat seama că de la ţânţari mi se trage”
Femeia de 68 de ani din Cavadineşti care a fost infectată cu West Nile în urma unei înţepături de ţânţar este acum în stare mai bună, dar a rămas în continuare internată la Spitalul de Boli Infecţioase. Femeia a reuşit să povestească o parte din calvarul din care, cu ajutorul medicilor, a reuşit să iasă. Maria Mălairău spune că nici nu şi-a dat seama că boala ei se trage de la ţânţari. „M-au înţepat ţânţarii, da. Nu unul, mai mulţi, ca la ţară. Eram în curte, dădeam mâncare la păsări şi din buruieni au ieşit ţânţari, cred că atunci s-a întâmplat, dar eu ştiu?”, vorbea încet şi cu pauze femeia aflată încă la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi. Femeia are animale, muncea şi prin curte şi are şi un iaz în apropiere, aşa că habitatul facilita apariţia ţânţarilor. „Pacienta a fost adusă iniţial la Spitalul de Urgenţă deoarece era în stare de comă, şi-a revenit, s-a identificat suferinţa şi acum e la noi în tratament. Este lucidă, conştientă, dar epuizată de boală”, a precizat directorul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Mihaela Debita.

Dezinsecţie în Cavadineşti şi colectare de ţânţari

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a luat măsuri speciale atât la nivelul comunei din care provine femeia infectată, cât şi în restul judeţului. „Se va face dezinsecţie în casa femeii infectate. Am solicitat primăriei Cavadineşti să facă dezinsecţie peste tot în comună şi, în plus, din populaţiile de ţânţari din zonă vom lua probe ce vor fi trimise la analizat”, a precizat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Liliana Moise. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Protecţie a Plantelor din CJ Galaţi au posibilitatea de a acţiona imediat în situaţia în care autorităţile le-o vor cere. În ceea ce priveşte strict acest caz, dacă o comună poate fi dezinfectată într-o zi, în cazul Cavadineştiului va dura două zile. „Cam două zile ar dura dezinfectarea întregii comune Cavadineşti, deoarece are iazuri, pădure, este mai mult de acoperit, dar noi avem atât substanţele necesare, cât şi logistica, dacă vom fi solicitaţi de primăria din localitate”, a declarat Picu Roman, directorul Direcţiei de Protecţie a Plantelor Galaţi.

Pescarii oricum se protejează

Chiar dacă s-a auzit că şi în  judeţul Galaţi este infecţie cu West Nile, pescarii gălăţeni nu s-au lăsat intimidaţi şi au ieşit la pescuit şi ieri. Ce-i drept, cei mai mulţi dintre ei s-au dotat corespunzător. „Să vină ţânţarii, ia uitaţi ce am eu aici! Mă dau cu asta şi stau la distanţă de mine”, spunea Ionică Anghel, unul dintre pescari. Alţi pescari nu se speriau neapărat de infectarea cu West Nile, chiar dacă nu foloseau loţiuni de protecţie, dar se bazau pe spirt sau pe mânecile lungi ale hainelor. „Este indicat ca populaţia să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantalon lung. La fel, trebuie să folosească plase pentru a-şi proteja locuinţele şi, în plus, ar fi bine să nu păstreze apa stătură în recipientele din curte, deoarece aceasta favorizează apariţia ţânţarilor”, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Loţiunile antiţânţari, la mare căutare

În farmaciile gălăţene, în acest sezon cremele de protecţie împotriva insectelor, aşa-numitele repelente, s-au vândut foarte bine. „Aproape că nu mai avem, deoarece au fost oamenii în concedii şi au luat şi repelente de toate tipurile, creme sau loţiuni. Se mai pot folosi în astfel de cazuri şi geluri antihistaminice pe locul care deja a fost înţepat. Dar doar loţiunile sau cremele repelente sunt cele protectoare, şi ne aşteptăm acum ca pe fondul acestei infecţii să se menţină ridicată cererea”, a precizat Nela Mardare, farmacist.


Articole înrudite