30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încep lucrările de modernizare cu fonduri europene a străzilor Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc
Încep lucrările de modernizare cu fonduri europene a străzilor Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc

Primăria municipiului Galaţi a anunţat, astăzi, luni, 10 februarie 2020, că a fost semnat contractul de lucrări pentru modernizarea străzilor Traian Vuia, Henri Coandă şi bulevardul George Coşbuc, tronson strada Henri Coandă - strada Alexandru Măcelaru, după ce s-a obţinut finanţare europeană în acest scop. „Pentru prima dată străzile George Coşbuc, Traian Vuia şi Henri Coandă vor intra în modernizare. Am semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor care vor schimba cu totul aspectul acestor străzi. Vom amenaja carosabilul, vom reabilita calea de rulare pentru tramvaie, vom realiza piste pentru biciclişti, locuri de parcare, vom reabilita reţelele de utilităţi, vom amenaja spaţiile verzi şi vom planta arbori. Acest proiect de 22 de milioane de euro se realizează cu fonduri europene“, spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

Contractul de proiectare şi de execuţie a lucrărilor, în valoare de 82.109.273,53 fără TVA, a fost semnat cu asocierea firmelor Lemacons SRL, Tancrad SRL, Mari-Vila Com SRL şi Add Global Design SRL, ca urmare a încheierii licitaţiei publice. Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană „Modernizare linii tramvai şi carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, Bld. George Coşbuc (tronson str. H. Coandă - str. Al. Măcelaru)“ este de 104.746.875,96 lei, adică aproximativ 22 de milioane de euro, din care cheltuielile eligibile reprezintă 88.312.842,09 lei. În principal, se vor executa lucrări de reabilitare a căii de rulare a tramvaielor, 5.570 m cale simplă, reabilitarea şi modernizarea staţiilor de transport public de călători, 16 staţii şi peroane de călători, construirea sau modernizarea pistelor pentru biciclete şi a trotuarelor, precum şi reabilitarea părţii carosabile a infrastructurii rutiere, 6.731 mp piste pentru biciclete, 17.405 mp trotuare reabilitate şi 38.550 mp parte carosabilă reabilitată, plantarea de arbori şi arbuşti, realizarea de înierbări de-a lungul celor 2.594 de metri de străzi reabilitate.

Care sunt etapele proiectului şi cât vor dura lucrările

Din punct de vedere al tehnologiei de execuţie a lucrărilor propuse în cadrul acestei documentaţii se au în vedere următoarele etape: realizarea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi, cu modificarea părţii carosabile prin realizarea de locuri de parcare noi, reamenajarea trotuarelor, execuţia de piste noi pentru biciclişti; execuţia liniei noi de tramvai, atât calea de rulare, cât şi reţeaua de alimentare, peroane noi şi schimbătoare de cale noi; reabilitarea şi repararea reţelelor edilitare subterane, de apă, din perimetrul lucrărilor de reabilitare la carosabil şi tramvai; reabilitarea iluminatului public stradal, amenajări peisagistice prin modernizarea spaţiilor verzi existente, cât şi a celor nou apărute în urma lucrărilor de modernizare, procurarea şi montarea de mobilier stradal nou; amenajarea în trotuare/carosabil de canalizatie subterană multitubulară cu camere de tragere pentru introducerea în subteran a diverselor reţele aeriene prezente pe străzile analizate; realizarea dispozitivelor pentru preluarea şi evacuarea apelor pluviale; aducerea la cota proiectată a utilităţilor, capace camine; amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 m; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere si indicatoare rutiere. Durata de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4E - Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectiv specific 4.1 - Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, Apel de proiecte nr. POR/2018/4/4.1/1. Reamintim că municipalitatea mai are în derulare un proiect similar cu fonduri europene pentru modernizarea străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918, care beneficiază, pentru prima dată, de lucrări de modernizare în valoare de peste 20 de milioane de euro, subiect despre care cotidianul nostru a relatat AICI «-- CLICK!

Articole similare:
- Fonduri europene de 22 milioane euro pentru reabilitarea a 2,6 km de străzi şi 5,5 km de linii de tramvai din Galaţi

- Străzile Traian Vuia, Henri Coandă şi George Coşbuc, modernizate cu fonduri europene


Articole înrudite