18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Închisoare pentru că au vrut să pună mâna ilegal pe un milion de lei din bani europeni
Închisoare pentru că au vrut să pună mâna ilegal pe un milion de lei din bani europeni

Un tecucean şi alte două persoane au crezut că se pot îmbogăţi rapid, folosindu-se de un înscris falsificat în încercarea de a accesa un ajutor financiar nerambursabil din fonduri europene, dar au sfârşit prin a fi condamnaţi la închisoare.
Totul a pornit după ce, în cursul anului 2009, între SC FAMELIS SRL Tecuci, în calitate de beneficiar, şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, a fost încheiat un contract de finanţare având ca obiect punerea în practică a unui proiect. Pe 20 martie 2012, Petculescu Victor, administrator al SC FAMELIS SRL, a depus la Oficiul Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Galaţi un înscris falsificat intitulat „Scrisoare de garanţie bancară pentru restituire a avansului acordat pentru proiecte finanţate în cadrul PNDR” având antetul unei unităţi bancare din Braşov. Bărbatul a făcut acest lucru pentru a obţine un avans de 1.000.535 lei, reprezentând 50% din valoarea ajutorului financiar nerambursabil acordat în cadrul proiectului. Singura problemă era că acest înscris a fost falsificat, complicele omului de afaceri tecucean fiind Şerb Mirela, contabil la SC INEX STYLE SRL Braşov, care a pus falsul la dispoziţia lui Petculescu Victor.

Firma implicată în escrocherie, amendată cu 25.000 de lei

Omul de afaceri tecucean a fost ajutat şi de Radu Marian, administrator la SC RADU SOVINVEST SRL Târgovişte, care a intermediat relaţia sa cu Şerb Mirela. Reprezentanţii din cadrul autorităţii contractante au remarcat existenţa înscrisului falsificat, iar cei peste un milion de lei ceruţi cu titlu de avans nu au mai fost acordaţi. Interesant de amintit este că Şerb Mirela şi Radu Marian nu sunt la prima ispravă de acest gen, ei fiind deja trimişi în judecată pentru fapte similare, dar instanţele de judecată nu au pronunţat până la acest moment vreo soluţie. Tribunalul Galaţi a condamnat-o în primă instanţă pe Mirela Şerb la doi ani şi 10 luni de închisoare, în timp ce tecuceanul Victor Petculescu şi Marian Radu au primit doi ani şi opt luni, respectiv doi ani şi şase luni pentru tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Pe 14 iunie, Victor Petculescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Galaţi la 2 ani de închisoare cu suspendare, Radu Marian a primit 2 ani şi 4 luni cu executare, iar Şerb Mirela va executa 2 ani şi 8 de închisoare. Judecătorii nu au uitat nici firma de care Victor Petculescu s-a folosit pentru a încerca să obţină nelegal fonduri europene, SC FAMELIS SRL fiind amendată iniţial cu 30.000 de lei pentru implicarea în această afacere, sancţiunea fiind redusă acum la 25.000 de lei.


Articole înrudite