La Izvoarele au reînceput cutremurele

Luni, 13 Iulie 2015 10:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După doi ani de relativă acalmie la Izvoarele, unde în 2013 s-au înregistrat peste 300 de cutremure, povestea a reînceput. De o lună, bubuielile au reapărut, dar erau mai puţin intense. Numai ca în ultima săptămână, mai ales duminică, au avut loc trei astfel de cutremure, sau „bubuieli” cum le spun oamenii. În mai toate casele din zonă au apărut în ultima luna crăpături noi, unele exact în locul celor vechi, abia reparate. „De trei ori a bubuit duminică. Mi-a sărit sufletul din piept. Cade casa pe mine şi aici mor! Stau, maică, pe scaun, aici afară, de frică. Eu sunt şi cardiacă, şi din 2013 m-am îmbolnăvit şi mai rău, iar acum... Noaptea intru, dar cu frică, şi mă rog la Cel de Sus să mă apere”, se plângea Vasilica Vasilache, 78 de ani. Dumitru Moise este imobilizat în scaunul cu rotile. Şi el spune că la Izvoarele a reînceput totul. „Mai ales duminică, de trei ori ne-a zgâlţăit. Ce să mai fac, zic că m-am obişnuit. Eu cred că răspunsul la ce e aici şi de ce sunt aşa-zisele cutremure, la Bucureşti îl găsiţi. De ce de 100 de ani, până 

în 2013, nu au fost cutremure de astea, şi acum sunt?Am crăpături noi în casă, asta e...”, spunea Dumitru Moise. „S-a auzit un huiet mare, apoi o dată, de două şi de trei ori, puternic, a scuturat casa, de am sărit din pat. Au mai fost în ultima vreme, dar mai mici. Noi ne-am obişnuit, dar aşa ca ăsta de duminică, nu. Mi-au crăpat iar pereţii, şi de abia refăceam casa. Cred că problema e de la sonde, dar cine să recunoască...“, spunea şi Nicu Radu. „De la sondele din deal e totul. Iar au început bubuielie. Noi eram în casă şi duminică chiar a fost nu una, ci mai multe, vreo trei. Dar nu spune nimeni adevărul. Asta e... Şase luni au stat la mine experţiii ăia, dar acum să nu îi mai văd!”, spuneau Sultana şi Ştefan Necula. 

Nu doar în Izvoarele, ci şi la Slobozia Conachi, comuna de care ţine satul, s-a simţit fenomenul. „De câteva săptămâni se simt, dar duminică au fost mai multe. S-au simţit şi aici, la Slobozia Conachi. Trebuie anunţate autorităţile, deoarece seamănă cu ceea ce s-a întâmplat în 2013”, a precizat Emil Dragomir. 

Şi primarul localităţii confirmă că de data asta nu e de glumă. „Numai ceea ce s-a simţit ieri la punctul nostru de monitorizare ne arată că a fost o bubuitură, cum îi spunem noi, care ne aminteşte de fatidicul 2013. De acum suntem pe cai, anunţăm Prefectura şi INFP, deoarece clar nu e de glumă. Eu încă mai sper că ceea ce se va întâmpla acum să nu semene cu 2013, dar trebuie să fim precauţi”, a spus Ioan Neculau, primarul din Slobozia Conachi. 

Oamenii aşteaptă acum un răspuns, de data asta unul corect, de la autorităţi, deoarece nimeni nu a crezut că aceste cutremure nu au legătură cu sondele. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu