19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La un pas de moarte după un incendiu în sala motoarelor
La un pas de moarte după un incendiu în sala motoarelor

Grav accident de muncă petrecut în secţia reparaţii a Navrom Galaţiu, unde, în sala motoarelor a unei nave aflate în reparaţii, a avut loc o explozie pe fondul acumulării de gaze, mediul fiind extrem de bogat în oxigen, urmată de un început de incendiu. Un bărbat în vârstă de 54 de ani a suferit arsuri profunde şi este în stare foarte gravă, în timp ce o altă muncitoare, o femeie de 52 de ani, a scăpat doar cu un atac de panică. Sunt mai multe variante legate de cauza care ar fi produs incendiul: de la un arc electric, de la sudură sau o ţigară, dar se pare că este vorba totuşi despre o ţigară sau flacăra brichetei aprinse într-un mediu în care este posibil ca scăpările de oxigen să fi apărut din pricina lipsei de etanşeizare a unor furtunuri.
„La o navă aflată în reparaţie a avut loc o deflagraţie produsă de o acumulare de gaze. Posibil la un arc electric s-a aprins, a surprins doi muncitori acolo, unul a suferit arsuri grave. Au acţionat trei autospeciale ale pompierilor şi echipaje SMURD. Incendiul a fost stins înainte de a se propaga la întreaga navă. Victimele au fost transportate la Spitalul de Urgenţă Galaţi“, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. Colegii muncitorului spun că acesta nu suda.
„Un muncitor de-al nostru s-a dus dimineaţă la serviciu. La vapor. Nava era la reparaţii, i se făcea remorizarea. Acolo s-a întâmplat un fenomen, nu putem să ne dăm seama despre ce este vorba, care este situaţia... şi au luat foc. Asta este situaţia... Nu s-a auzit nicio bubuitură. A mai fost şi o colegă acolo, dar şi-a mai revenit, ea a avut un atac de panică. Colegul rănit era tubulator, s-a dus acolo să scoată un tronson de ţeavă, nu a sudat. Vom vedea, se fac anchete“, a precizat Nicolae Grigore, maistru.
Inspectorii de muncă au şi ei propria anchetă. „Pe un remorcher aflat în reparaţii s-a produs un eveniment soldat cu vătămarea unei persoane şi cu înregistrarea altei persoane, de sex feminin, cu atac de panică. Este vorba despre un început de incendiu care s-a produs în sala motoarelor navei. Primele explicaţii sunt acelea că în respectiva locaţie, unde se efectuau lucrări de lăcătuşerie şi de sudură, concentraţia de oxigen era foarte mare, hainele lucrătorului erau îmbibate cu oxigen iar în timpul în care şi-a aprins o ţigară, şi-a aprins bricheta, s-a produs acest început de incendiu. Am început cercetările la faţa locului pentru a stabili circumstanţele, cauzele şi răspunderile legate de acest caz“, a precizat Ionel Petrea, director ITM Galaţi.
Starea bărbatului ars este extrem de gravă iar medicii fac eforturi foarte mari să îl ţină în viaţă.
„Pacienta cu atac de panică a fost şi externată din spitalul nostru. Marele ars, un bărbat de 54 de ani, are arsuri pe circa 90% suprafaţă corporală, a fost în camera de stabilizare cu multiple măsuri de resuscitare şi stabilizare a pacientului. A fost tratat, investigat şi transportat apoi în sala de operaţii deoarece se pare că are şi o problemă abdominală. Tot acolo se va face şi prelucrarea arsurilor. Pronosticul este rezervat, având în vedere gravitatea leziunilor pe care le are. Am luat în calcul şi transferul pacientului, dar asta în funcţie de starea stabilă sau nu a pacientului. Având în vedere că a suferit multiplele stopuri cardio-respiratorii, care au fost resuscitate, şi starea generală, vom vedea dacă este pretabil un astfel de transfer“, a declarat dr. Angel Trifan, medic şef UPU Galaţi, Spitalul de Urgenţă Galaţi.  
Rămăne ca anchetele în curs să stabilească ce s-a întâmplat pe nava Rovinari 18, nava pe care s-a produs incidentul grav care ar putea costa vieţi.


Articole înrudite