27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
LIBERTY Galaţi reporneşte Furnalul 5
LIBERTY Galaţi reporneşte Furnalul 5

LIBERTY Galaţi a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5, anunţă compania! "Repornirea are loc în condiţiile dificile de piaţă pentru producătorii de oţel din Europa, la care LIBERTY se adaptează prin ajustarea mixului de produse şi a graficelor de producţie, prin reducerea costurilor şi prin colaborarea cu guvernul pentru a reduce diferenţa faţă de preţurile energiei înregistrate în Europa. Aceste acţiuni, alături de sprijinul şi cooperarea clienţilor, furnizorilor şi altor parteneri ai LIBERTY, vor susţine o repornire sustenabilă şi competitivitatea companiei din Galaţi pe parcursul ciclurilor pieţei de oţel, în procesul de tranziţie către tehnologii şi surse de energie cu emisii reduse de carbon", precizează LIBERTY Galaţi.

Condiţii de piaţă dificile

"Repornirea furnalului este o veste bună pentru Galaţi, dar focusul nostru rămâne pe costurile operaţionale pentru a susţine ritmul de producţie şi pentru a ne asigura că oferim clienţilor oţel românesc competitiv, de înaltă calitate. Accentul pe care l-am pus pe produse semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creştem gradul de utilizare a laminoarelor şi să îmbunătăţim fluxul de cash, ceea ce va îmbunătăţi plăţile comerciale în următoarele luni. Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluţii de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oţel produs, faţă de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noştri în timp ce traversăm aceste condiţii de piaţă dificile", a declarat Prasanta Mishra, Managing Director Plant Operations la LIBERTY Galaţi.

Majorări de costuri

"LIBERTY Galaţi este al doilea mare consumator de energie din România, iar creşterea preţurilor la energie are un impact masiv în costurile noastre variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oţel în prezent. Compania din Galaţi a înregistrat şi alte majorări de costuri, la materiile prime şi la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019. În prezent, LIBERTY Galaţi plăteşte aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oţel produsă. LIBERTY Galaţi concurează cu producători din alte ţări ale Uniunii Europene ale căror guverne subvenţionează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanţial din preţul total al tonei de oţel. Astfel, oţelul produs în România devine necompetitiv pe piaţa europeană. Pieţele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din ţările din afara UE, care subvenţionează costurile cu energia şi nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Compania face demersuri pentru ca guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condiţiile de concurenţă şi să asigure competitivitatea industriei româneşti pe plan intern şi în întreaga Europă", menţionează compania, potrivit căreia Furnalul nr. 5 va fi operaţional în următoarele zile.


Articole înrudite