18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Licitaţie caritabilă pentru victimele din Colectiv. Autorităţile nu au onorat invitaţia
Licitaţie caritabilă pentru victimele din Colectiv. Autorităţile nu au onorat invitaţia

Luni seara, în holul Universităţii „Dunărea de Jos”, copiii, tinerii şi iubitorii de artă ai Galaţiului au dat o lecţie de solidaritate în primul rând aleşilor locali. Este vorba despre un eveniment caritabil organizat de Asociaţia Tinerii şi Viitorul, acţiune de vânzare pe bază de licitaţie a mai multor obiecte de artă - picturi realizate de artişti în devenire dar şi artişti consacraţi, cărţi sau bijuterii hand-made donate de diverşi gălăţeni cu suflet mare. Potrivit Ştefaniei Cojocaru, preşedinta ONG-ului organizator al evenimentului, banii astfel strânşi vor fi viraţi Asociaţiei Crucea Roşie, care va direcţiona fondurile către victimele incediului din Colectiv. Din păcate, însă, deşi voluntarii ONG-ului spun că au lăsat invitaţii tuturor aleşilor locali şi judeţeni, dar şi prefectului sau altor figuri publice din Galaţi, la licitaţia de luni nu a venit nici măcar unul dintre aceştia. Însă dezamăgirea creată de absenţa acestora a fost repede uitată, căci cei prezenţi - elevi, studenţi la Arte sau doar iubitori de frumos - au reacţionat aşa cum i-a invitat şi sloganul acţiunii - “Intră în COLECTIVul cărora le pasă”.

"Pictura aceasta, intitulată Captiv, este realizată de o elevă a Liceului Al. Ioan Cuza şi este  doar unul din zecile de obiecte de artă scoase la licitaţia caritabilă. Este un titlu sugestiv, la fel cu pictura în sine, căci cred că noi toţi ne simţim captivi atunci când vrem să ajutăm şi nu putem. Iar noi asta şi vrem - să dăm şansa gălăţenilor să ajute, să nu mai fie captivi", a spus Alexandra Stoian, vicepreşedinte a asociaţiei Tinerii şi Viitorul, prezentând o pictură ce reprezenta imaginea unei persoane cuprinsă parcă de flăcări.

Iniţiativa a fost apreciată şi de iubitorii de artă veniţi la licitaţie: "Este o iniţiativă care are mai multe rezultate, nu doar ajutorarea celor de la olectiv, ci şi o strângere a noastră, a colectivităţii din Galaţi, este o ocazie să ne cunoaştem", a spus Luiza Florea. 

Colectivitatea din Galaţi nu a dezamăgit, în special tinerii artişti plastici care s-au mobilizat pentru a aduce la licitaţie cele mai bune creaţii, aşa cum este cazul Ecaterinei Sandu, de 13 ani (foto 2), de la scoala 24, care a pictat în weekend două tablouri pentru acest eveniment: "M-am gândit ce ar vrea să vadă sau la ce ar vrea să se gândească cei din Colectiv. În nici un caz la foc, aşa că am pictat două lucrări - una a unui copac şi cealaltă cu marea... M-am gândit la victimele din Colectiv şi sper să lupte pentru a se face bine". 

Mesaje de susţinere pentru victiemle incendiului din Colectiv au avut şi elevii Şcolii 26 din Galaţi, care au participat la licitaţia caritabilă fiecare cu câte o sumă modică dar care, totuşi, a făcut diferenţa: "Mă numesc Mirosalav Marta, am 13 ani, am vrut să vin aici pentru că este o idee foarte bună să ajutăm cât putem, să demonstrăm că suntem solidari. Donaţiile noastre sunt mici, dar sperăm să folosească”. „Mă cheamă Claudia Andronic, am 12 ani şi am venit să donez o mică sumă de bani pentru cei din Colectiv. Le urez însănătoşire grabnică, să fie fericiţi şi bucuroşi şi să treacă totul mai repede". 

Piesele care nu au fost adjudicate la licitaţia de luni seară vor rămâne toată săptămâna în holul universităţii Dunărea de Jos, iar cei interesaţi să le cumpere pot lua legătura cu organizatorul evenimentului caritabil, asociaţia “Tinerii şi Viitorul”.


Articole înrudite