22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai puţini câini maidanezi pe străzile Galaţiului, până la sfârşitul anului
Mai puţini câini maidanezi pe străzile Galaţiului, până la sfârşitul anului

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a participat astăzi, luni, 05 aprilie 2021, la o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai FOUR PAWS International, Animal Society şi ai comunităţii locale pentru a discuta liniile de acţiune viitoare cu privire la gestionarea eficientă şi sustenabilă a problemei câinilor maidanezi.

Întâlnirea a avut loc în contextul derulării unor ample campanii de sterilizarea a câinilor, cu sprijinul municipalităţii şi cel al FOUR PAWS International, Animal Society reuşind până acum sterilizarea a peste 2.000 de câini de rasă comună. În prezent este în plină desfăşurare la Galaţi a cincea campanie de sterilizare a câinilor de rasă comună, următoarea fiind planificată pentru toamna acestui an.

„Este un proiect prin care am reuşit cu certitudine să demonstrăm că ideea de comunitate este una funcţională şi vă asigur că în mine veţi găsi mereu un partener deschis la dialog. Mai mult, avem în vedere unele modificări necesare ale unor hotărâri de Consiliu Local şi cred că vom reuşi astfel să conştientizăm populaţia şi cu privire la necesitatea respectării prevederii prevederilor legale privind gestionarea eficientă a problemelor privind câinii de rasă comună”, a spus Ionuţ Pucheanu.

În urmă cu doi ani, Primăria municipiului Galaţi, cu sprijinul FOUR PAWS International din Viena şi Animal Society au lansat un proiect pilot unic în Europa, recrutând şi implicând în program reprezentanţi ai comunităţii locale. Astfel, cele patru grupuri de lucru au analizat problema animalelor fără stăpân din Galaţi şi au dezvoltat şi implementat un plan de acţiune la nivel comunitar împreună cu Animal Society.

„Suntem încântaţi să vă prezentăm astăzi planul de acţiune pe care l-am elaborat împreună cu reprezentanţii cheie ai comunităţii locale, plan ce oferă soluţii umane, eficiente şi durabile la problema suprapopulaţiei de câini fără stăpân de pe raza municipiului Galaţi. Planul de acţiune are în vedere atingerea a patru obiective principale: reducerea numărului de câini maidanezi de pe străzile oraşului Galaţi; reducerea numărului de câini abandonaţi sau pierduţi (prin promovarea unui comportament responsabil şi îmbunătăţirea atitudinii şi a mentalităţii generale faţă de câinii de rasă comună; prin creşterea numărului de câini identificabili); creşterea numărului de adopţii a câinilor abandonaţi în adăposturi; elaborarea unui plan de acţiune uman, eficient şi sustenabil de gestionare a populaţiei câinilor maidanezi din oraş”, a spus Anca Tomescu, preşedinte al Animal Society.

Totodată, un alt obiectiv cheie al proiectului este schimbarea atitudinii şi mentalităţii generale faţă de câinii maidanezi, precum şi conştientizarea populaţiei cu privire la prevederile legale vizând obligaţiile proprietarilor (microcipare, înregistrare şi sterilizare a animalelor).

Planul de acţiune propus astăzi va trece în faza de implementare şi sunt aşteptate rezultate vizibile până la sfârşitul acestui an, municipiul Galaţi fiind astfel un model de bune practici în gestionarea problemei câinilor fără stăpân şi un exemplu pentru alte oraşe din România, precum şi din alte ţări din regiune.


Articole înrudite