29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Moarte suspectă la Galaţi a unei fetiţe de 2 ani
Moarte suspectă la Galaţi a unei fetiţe de 2 ani

Tragedie petrecută aseară, în localitatea Iveşti, din judeţul Galaţi. O femeie solicită la numărul unic de urgenţă sprijin pentru că fetiţa ei, în vârstă de 2 ani, s-ar fi înecat. În ciuda eforturilor medicilor de la Ambulanţă şi SMURD, la Spitalul de Urgenţă pentru Copii a fost declarat decesul copilei. Poliţia a deschis un dosar de cercetare penală pentru omor din culpă. Copila prezenţa multiple echimoze la nivelul capului, corpului şi membrelor inferioare, dar, iniţial, nici un semn că s-ar fi înecat.

Medicii de pe ambulanţă au fost primii care au intervenit. Ei au găsit fetiţa deja în stop-respirator. Concomitent cu manevrele de resuscitare, au plecat către Galaţi solicitând sprijin colegilor de la SMURD. Nu au găsit la examinarea căilor aeriene urmă de corp străin, dar au găsit trupul plin de vânătăi şi cucuie. „Serviciul de Ambulanţă Judeţean Galaţi a fost solicitat să intervină pe raza comunei Iveşti, unde un copil, o fetiţă de doi ani, s-ar fi înecat cu un corp străin. S-a deplasat imediat un echipaj cu asistent din cea mai apropiată substaţie, a constatat că fetiţa, care a fost adusă pe braţe de către familie la ambulanţă, în faţa casei, era în stop cardio-respirator. S-au început imediat manevrele de resuscitare, la verificarea căilor respiratorii nu s-a găsit niciun corp străin. S-a plecat spre Galaţi, la întâlnirea cu echipajul SMURD Galaţi, care a fost solicitat în sprijin, manevrele de resuscitare au fost continuate şi de către colegii noştri de la SMURD, echipajul cu medic. Pacientul a fost transportat la Spitalul de Pediatrie Galaţi, unde a fost declarat decesul. Fetiţa prezenţa mai multe echimoze pe corp, la nivelul capului, la nivelul gâtului şi la nivelul toracelui anterior, avea, de asemenea, câteva hematoame craniene, cucuie, să le spunem. Urmează ca examinarea colegilor din alte specialităţi să stabilească leziunile existente şi cauza lor”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

Medicii de la Spitalul de Urgenţă Copii Galaţi au fost nevoiţi ca, în ciuda manevrelor de resuscitare, să declare decesul fetiţei. Şi lor le-au sărit în ochi vânătăile ce păreau mai vechi, dar şi mai noi. „Copilul, în vârstă de doi ani şi cinci luni, a fost adus în jurul orei 20.00, la noi, de către echipajul SMURD, în stop cardio-respirator în curs de resuscitare. La noi, s-au continuat manevrele de resuscitare încă o oră, din păcate, fără niciun succes terapeutic, declarându-se decesul. Prezenta multiple echimoze, în diverse stadii evolutive, la nivelul, feţei, toracelui antero-posterior, membrelor inferioare şi superioare. Fiind deja în stop cardio-respirator în curs de resuscitare şi intubat, nu se pot ridică semne clinice în acest caz, dar sigur că există şi această suspiciune, dar aceste lucruri vor fi stabilite în urma anchetei Medicinei Legale”, a precizat dr. Iuliana Moraru, director medical Spitalul de Urgenţă Copii Galaţi.

Familia a intrat în atenţia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Galaţi. Aceasta nu era în atenţie ca un caz social, dar din primele cercetări au aflat că cei 4 minori ai familiei erau aseară singuri acasă. „Într-o evaluare iniţială, care a fost demarată în această dimineaţă, avem în atenţie o serie de obiective, şi anume: ne interesează foarte mult, în acest moment, copiii care au rămas acasă să fie echilibraţi din punct de vedere psihologic, de asemenea, ne interesează, şi o să evaluăm situaţia socio-familială de la domiciliul părinţilor, dacă acest incident este o formă de neglijenţă, violenţă cu caracter repetitiv. Un copil în stare foarte gravă, la Spitalul de Copii, în urma unui accident la domiciliu. Informaţiile nu au fost foarte clare, urmează să aflăm ce s-a întâmplat acolo. Din evaluările pe care le avem noi, până în acest moment, acasă mai sunt încă trei copii, cel mai mare are 12 ani. La momentul accidentului, din ce ştim până acum, copiii erau singuri şi, din acest considerent, încercăm să vedem, să evaluăm situaţia, dacă această formă de neglijenţă a avut un caracter accidental sau dacă este un mod de viaţă, o neglijenţă în mod repetat”, a explicat Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Galaţi.

Poliţia a deschis un dosar penal pentru omor din culpă. „Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la decesul minorei de doi ani în cursul serii trecute. În baza sesizării a fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de ucidere din culpă, urmând ca, după efectuarea necropsiei şi în funcţie de concluziile raportului medico-legal, să se stabilească încadrarea juridică a faptei”, a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi. Încadrarea finală se va face după apariţia buletinului medico-legal.


Articole înrudite