18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoli, licee, gradinite şi chiar o universitate, fără autorizare PSI
Şcoli, licee, gradinite şi chiar o universitate, fără autorizare PSI

12 unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi - este vorba în general de şcoli din mediul rural construite sau reabilitate recent, grădiniţe din oraşe, aflate în aceeaşi situaţie, sau chiar de spaţii ale Universităţii Dunărea de Jos - nu au autorizaţie PSI.  

„La nivelul judeţului Galaţi sunt 12 unităţi de învăţământ în evidenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care au efectuat lucrări de reamenajare, lucrări care se supun, conform legii, regimului de avizare/autorizare pe noua legislaţie, şi nu o au. Marea lor majoritate au aviz şi trebuie să îşi obţină autorizaţia de securitate la incendiu”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Se fac controale şi se dau şi amenzi acolo unde se trenează cu punerea în legalitate din punct de vedere PSI. Inspectoratul Şcolar are şi el evidenţa a sa a unităţilor fără autorizare, dar aici nu este făcută şcoală cu şcoală, ci spaţiu cu spaţiu. 

„La nivelul judeţului Galaţi există un număr de 654 de spaţii care aparţin unităţilor şcolare, însă, ca spaţii de învăţământ destinate exclusiv procesului educaţional, există un număr de 124 care nu au autorizaţie de funcţionare, însă respectă celelalte norme prevăzute, în sensul că există plan de intervenţie, plan de evacuare şi stingătoare de incendiu, aşa cum prevăd normele în vigoare. Sunt unităţi care au fost construite în ultima perioadă sau care şi-au schimbat destinaţia. De asemenea, sunt săli de sport, cantine, internate şi alte corpuri, biblioteci spre exemplu, în care se defăsfăşoară activitate  şcolară, dar nu în mod deosebit activitate la clasă. Spre exemplu, Liceul Teoretic «Mircea Eliade», unde căminul de elevi, magazia, spălătoria, atelierul şcoală, acestea sunt spaţiile care nu au autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu avem clase care să nu aibă autorizaţie. Dacă şi sunt construcţii din anii anteriori, adică înainte de 2006, şi nu au suferit alte modificări sau nu şi-au schimbat destinaţia, acestea au încă de la bun început această autorizaţie”, a precizat Mioara Enache, inspector şcolar general, ISJ Galaţi. La „Mircea Eliade”, însă, căminul va fi închis iar spălătoria nu funcţionează de ani buni. 

Nici Universitatea Dunărea de Jos nu are pentru toate spaţiile autorizarea PSI. 

„În primul rând vrem să vă asigurăm că majoritatea spaţiilor noastre sunt în regulă din punct de vedere al respectării normelor PSI. Avem şi câteva spaţii, foarte puţine, la care am operat modificări. Nu am cerut initial autorizaţie PSI pentru că la momentul emiterii certificatului de urbanism acest lucru nu era necesar. În acest moment lucrăm la toate dosarele pentru a intra în normalitate din punct de vedere al normelor PSI”, a precizat Bogdan Nistor de la Universitatea Dunărea de Jos.


Articole înrudite