09 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sprijin în online pentru vârstnici de la Bibliotecă
Sprijin în online pentru vârstnici de la Bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, în dorinţa de a veni în întâmpinarea nevoilor exprimate de membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, a semnat, la jumătatea lunii februarie, un protocol de colaborare cu această instituţie, în vederea desfăşurării unor acţiuni comune, în cadrul proiectelor „Servicii în sprijinul comunităţii locale” şi „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galaţiului!”, precum şi pentru informarea membrilor C.A.R.P. cu privire la serviciile, programele şi proiectele de interes public acordate comunităţii locale de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Consiliul Judeţean Galaţi.
Parteneriatul se desfăşoară pe cel puţin două paliere. Se are în vedere asigurarea de către personalul compartimentelor specializate din cadrul Serviciului Referinţe a asistenţei necesare membrilor CARP Galaţi în vederea dezvoltării abilităţilor digitale, precum folosirea serviciilor publice accesibile online şi instruirea în vederea folosirii propriilor dispozitive mobile, sub auspiciile proiectului „Servicii în sprijinul comunităţii locale”.
Pe de altă parte, colaborarea îşi propune desfăşurarea unor activităţi de promovare a istoriei locale la sediul C.A.R.P., dedicate unor personalităţi gălăţene sau a unor aspecte inedite legate de memoria locală, precum şi pentru susţinerea proiectului iniţiat de Serviciul Referinţe, la sfârşitul anului 2021, intitulat „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galaţiului!”, proiect de recuperare a memoriei fotografice a oraşului Galaţi, prin intermediul căruia sunt colectate, în format fizic sau digital, fotografii şi documente de interes pentru istoria locală, incluse ulterior în colecţiile bibliotecii.
Membrii C.A.R.P. vor beneficia, alături de întreaga comunitate locală, de suportul necesar pentru accesarea de servicii publice disponibile online, precum platforma Ghiseul.ro (în vederea plăţii cu un card bancar 3D Secure a impozitelor şi a taxelor locale), crearea de conturi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, crearea de conturi online pentru telefonie, electricitate, gaz, apă etc., pentru plata online a facturilor şi trimiterea indexurilor de consum, pentru achiziţionarea online de bilete de călătorie, programări online pentru eliberarea unor acte, crearea de conturi de e-mail şi pe platforme de socializare.
„Toate serviciile de instruire şi asistenţă sunt gratuite şi oferite în condiţii de siguranţă, respectând legislaţia în vigoare referitoare la protecţia datelor cu caracter personal. Pentru mai multe detalii sau lămuriri suplimentare, vă aşteptăm la sediul Bibliotecii Judeţene «V.A. Urechia» Galaţi, aflat pe strada Mihai Bravu, nr. 16, în intervalele orare: 09.00 - 19.00 (de luni până vineri) sau 09.00 - 13.00 (duminica), tel.: 0236411037/int. 132 sau 0732520516, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, potrivit unui comunicat al Bibliotecii.
Amintim că proiectul „Servicii în sprijinul comunităţii locale” a fost premiat, anul trecut, la nivel naţional, de către Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), obţinând premiul pentru „Cele mai bune servicii inovative de bibliotecă”.
„A devenit deja o tradiţie ca alături de Biblioteca «V.A.Urechia» să demarăm diverse programe pentru comunitate. Nu e pentru prima oară când porţile bibliotecii sunt larg deschise pentru cei care au nevoie de sprijin. Ştim cu toţii cât de importantă este tehnologia în viaţa noastră de zi cu zi şi mai ales cum poate să ne ajute pentru a putea comunica cu cei dragi sau pentru a plăti online diverse facturi. Din păcate, foarte multe persoane în vârstă nu pot beneficia de aceste avantaje, deoarece nimeni nu le-a explicat cum se foloseşte un telefon inteligent, cum pot comunica prin diverse aplicaţii sau cum se poate face o programare online. Acum, pensionarii gălăţeni pot învăţa la bibliotecă, fără niciun fel de cost, cum să plătească taxele locale prin intermediul platformei Ghiseul.ro, cum se pot crea conturi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, cum se poate trimite indexul de consum la gaze sau electricitate, cum se pot cumpăra online bilete de călătorie sau cum poţi să te programezi online pentru schimbarea documentelor. Felicitări tuturor celor implicaţi în derularea acestui frumos şi necesar program”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Articole înrudite