22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou an şcolar în oraşul de la Dunăre
Un nou an şcolar în oraşul de la Dunăre

Ieri a început şcoala în toate structuri de învăţământ din judeţul Galaţi. În unele unităţi, la deschiderea oficială au participat şi reprezentanţi ai Inspectoaratului Şcolar, iar în altele a ajuns şi primarul. Şcoala nr.13 "Ştefan cel Mare" din Galaţi a sărbătorit ieri 40 de ani de la înfiinţare, prilej cu care, potrivit inspectorului general adjunct Diamanta Bulai, care a participat şi la festivităţile de deschidere a noului an şcolar, a beneficiat de o atenţie specială din partea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Galaţi. Tot cu ocazia începerii şcolii, inspectorul general Mioara Enache a fost prezent la Liceul Tehnologic „Simion Mehedinţi”. Startul oficial al noului an şcolar a fost dat şi de primarul Marius Stan, la Şcola gimnazială nr. 29 „Sfînta Ana”, ocazie cu care edilul a declarat că învăţământul este o prioritate pentru el. „Dacă în 2013 existau prevăzute la investiţii în acest domeniu circa 11 milioane de lei, în acest an suma a crescut până la 28 milioane de lei. Le doresc tuturor elevilor şi şcolarilor un an cât mai bun şi să-i bucure cu succesele lor şi pe dascăli, dar şi pe părinţi”, a declarat Marius Stan. Primarul a mai fost prezent la festivităţile de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional „C.Negri”, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu”.

Broşuri de la Poliţia Locală

„Codul penal şi rutier pe înţelesul copiilor” este broşura care a ajuns ieri, în prima zi de şcoală, la elevii din 21 de unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Galaţi. Poliţiştii locali, prezenţi la deschiderea noului an şcolar, au fost cei care au înmânat broşurile, mesajul transmis fiind unul de apropiere de comunitate. „Am luat iniţiativa de a scoate de sub tipar «Codul penal şi rutier pe înţelesul copiilor» pentru a fi cât mai aproape de tânăra generaţie. Încă de pe băncile şcolii elevii trebuie să cunoască unele prevederi legale, iar broşura îi ajută în acest sens, având în vedere că este o îmbinare între imagini şi partea scrisă. Totodată, am dat un semnal clar, părinţilor elevilor şi cadrelor didactice că Poliţia Locală este foarte aproape de semeni, mai ales că prin reorganizare au luat fiinţă cele cinci secţii de poliţie, iar acum agenţii noştri sunt în mijlocul gălăţenilor”, a declarat Mihai Manoliu, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Deschidere a noului an şcolar la Seminarul Teologic

Şi la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi a avut loc deschiderea solemnă a cursurilor pentru noul an şcolar 2014-2015. Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii în capela seminarului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi – membri ai corpului profesoral seminarial. La Sfânta Liturghie au participat toţi cei 277 elevi înscrişi, împreună cu părinţii lor. De asemenea, au fost prezenţi elevii din cele trei clase ale ciclului primar, majoritatea acestora fiind împărtăşiţi cu Sfintele Taine. După programul liturgic din capelă, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat şi dialogat cu micii elevi din clasele primare, cu profesorii şi cu tinerii elevi seminarişti şi părinţii lor, după care a vizitat sălile de curs, sufrageria şi sediul administrativ. Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi funcţionează cu două secţii: pastorală şi patrimoniu-cultural, unde, în 8 clase sunt înscrişi un număr de 219 elevi, cu 26 de profesori, dintre care 10 sunt titulari. La ciclul primar (clasele pregătitoare, I-a şi a III-a) sunt înscrişi 58 de elevi.

74 de deţinuţi, pe băncile şcolii

Şi la Penitenciarul Galaţi a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar, pentru persoanele private de libertate. La festivitate au participat cadre didactice aparţinând Şcolii nr. 34 “Mihai Viteazul” Galaţi, ce vor preda materiile de curs pe întreaga durată a anului şcolar pentru persoanele private de libertate înscrise la cursurile şcolare, precum şi lucrători ai serviciilor de educaţie şi intervenţie psihosocială din cadrul penitenciarului. Evenimentul a fost precedat de slujba de Te Deum, oficiată de preotul unităţii. În anul şcolar 2014 – 2015 au fost înscrise 74 persoane private de libertate la formele de învăţământ primar şi gimnazial.


Articole înrudite