Uniunea Europeană a aprobat tranzacţia! Combinatul siderurgic de la Galaţi are un nou proprietar Recomandat

Joi, 18 Aprilie 2019 10:02
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Combinatul siderurgic de la Galaţi are un nou proprietar cu acte în regulă. Uniunea Europeană a aprobat oferta făcută de Liberty House Group pentru acţiunile ArcelorMittal. Totodată Liberty anunţă intenţia de a integra mai multe afaceri şi de a crea un nou gigant global al oţelului. Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty pentru achiziţia a şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, GFG Alliance şi-a anunţat intenţia de a integra mai multe afaceri în domeniul oţelului, ingineriei şi mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa şi Australia. Combinatul siderurgic de la Galaţi are un nou proprietar cu acte în regulă. Uniunea Europeană a aprobat oferta făcută de Liberty House Group pentru acţiunile ArcelorMittal.

Totodată Liberty anunţă intenţia de a integra mai multe afaceri şi de a crea un nou gigant global al oţelului. Urmare aprobării de către Uniunea Europeană a ofertei făcute de Liberty pentru achiziţia a şapte combinate siderurgice deţinute de ArcelorMittal, GFG Alliance şi-a anunţat intenţia de a integra mai multe afaceri în domeniul oţelului, ingineriei şi mineritului într-o singură entitate globală, capabilă să acopere activele din Marea Britanie, Europa şi Australia. Noul conglomerat va include toate activităţile din domeniul siderurgic şi al ingineriei în Marea Britanie, activităţile siderurgice din Whyalla, o serie de mine de aur şi mine de cocs metalurgic din Australia şi, odată finalizată tranzacţia, cele şapte combinate siderurgice achiziţionate de la ArcelorMittal în Europa. Noul grup format va exclude afacerile GFG în domeniul reciclării şi al materialelor pentru construcţii deţinute în Australia şi SUA. În prezent, aceste companii există separat în cadrul Alianţei GFG, dar cu un obiectiv de producţie de oţel de 20 Mtpa. Fuziunea şi integrarea planificate vor face ca Liberty să ajungă între primii 10 producători de oţel din afara Chinei, creând astfel mai multe avantaje competitive.

Anunţurile făcute astăzi, 18 aprilie 2019, marchează un moment semnificativ în evoluţia Liberty, dar şi pentru viitorul combinatului de la Galaţi şi, implicit, pentru dezvoltarea economică a Galaţiului. Preşedintele executiv al GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a declarat: "Suntem încântaţi că UE a validat Liberty ca fiind un cumpărător potrivit pentru aceste active. Prin această achiziţie devenim al treilea producător de oţel din Europa. Suntem un grup ambiţios şi continuăm să evoluăm. Reunirea activelor noastre internaţionale din domeniul oţelului face parte din expansiunea noastră deliberată, strategică şi durabilă (...) Vom folosi experienţa noastră integrată şi lanţul de distribuţie în domeniul oţelului şi al mineritului pentru a aduce valoare adăugată. Grupul nou format va îngloba oţelăriile integrate ale Liberty din Whyalla, afacerile miniere şi cu cocs metalurgic din Australia, activele Grupului Liberty House din Marea Britanie şi facilităţile de producţie preluate de la ArcelorMittal din Europa (...) În noua structură vom fi un campion global, având capabilităţi integrate, care va transporta minereu de fier, cocs metalurgic şi produse semifabricate din Australia la facilităţile de producţie şi la oţelăriile globale, cu obiectivul de a deveni una dintre cele mai competitive şi complet integrate companii producătoare de minereu şi oţel din lume, de la materie primă la produse finite de înaltă calitate”. 

“Am ajuns într-un moment important, în care o nouă pagină de istorie se scrie pentru Combinat: Comisia Europeană a aprobat tranzacția dintre grupurile ArcelorMittal si Liberty House după ce, în ultimele luni, a supravegheat atât procesul complex de vânzare cât și operațiunile noastre curente. Această schimbare înseamnă creșterea  producției și deschide numeroase oportunități pentru noi. Procesul de transfer de proprietate se va finaliza curând. Vom avea o nouă identitate, cea a Grupului Liberty, însă valorile noastre ramân aceleași. Toate angajamentele față de clienți sau furnizori ramân neschimbate. Cu ajutorul partenerilor noștri am reușit să ne consolidăm poziția pe piață în ultimul an, în care activitatea a fost autonomă față de ArcelorMittal. Suntem deja pregătiți să fructificăm potențialul dat de dezvoltările și modernizările anunțate de către Grupul Liberty House”, a declarat Bogdan Grecu, Director General al Combinatului Siderurgic Galați.

Capacitatea de producţie globală a Liberty include o poziţie puternică în Regatul Unit ca producător de oţel şi furnizor de componente pentru sectoare precum auto, aviaţie, apărare şi energie regenerabilă. Liberty Steel Primary din Australia este unul dintre cei mai importanţi producători de oţel feroviar şi de armături de oţel pentru industria de infrastructură şi construcţii şi se află în continua creştere. În decembrie 2018, compania a anunţat planuri îndrăzneţe pentru construirea unei fabrici de ultimă generaţie în Australia de Sud cu o capacitate de 10 Mtpa. În plus, achiziţia activelor ArcelorMittal din Europa va permite creşterea capacităţii de producţie a Liberty pe o gamă completă de produse plate şi lungi, ceea va duce la o evoluţie semnificativă pe zona de producţie minieră şi de oţel pentru grupul Liberty. 
Ca parte a alinierii strategice a activelor internaţionale şi pentru a-şi optimiza achiziţia semnificativă de facilităţi de producţie, GFG Alliance a finalizat prima etapă în reorganizarea strategiei sale de achiziţii pe zona de energie şi soluţiile de finanţare aferente. Astfel GFG Alliance a obţinut refinanţarea a aproximativ o tremie din obligaţiunile pe termen lung din UK, iar pe restul la va refinanţa în a treia parte a anului, sau chiar mai devreme.

DESPRE GFG ALLIANCE

GFG Alliance are sediul central la Londra şi este un grup internaţional de companii fondate şi conduse de familia britanică Gupta. GFG Alliance are o cifră de afaceri anuală de peste $15 miliarde de dolari şi 15,000 de angajaţi. Grupul are mai multe linii de business în industrii precum energie, metalurgie, inginerie, resurse naturale şi servicii financiare, toate unite de o strategie de business comună. GFG Alliance este formată din Liberty – o companie care oferă servicii în zona industrială şi metalurgică - SIMEC – o companie care oferă servicii de infrastructură – Wyelands – servicii financiare şi bancare - JAHAMA – divizia de real estate a grupului – şi fundaţia GFG care are ca obiectiv crearea şi retenţia de talente în zona de industrie şi inginerie. Achiziţia activelor ArcellorMittal din Europa va creşte forţa de muncă a companiei la aproximativ 30,000 de angajaţi şi la o cifră de afaceri de peste $20 de miliarde de dolari. 

Alte articole pe aceeaşi temă:

Sanjeev Gupta: "Combinatul nu este separat de oraş. Sunt împreună. Sunt căsătoriţi" https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/sanjeev-gupta-combinatul-nu-este-separat-de-oras-sunt-impreuna-sunt-casatoriti.htmlSanjeev

Gupta, acţionarul majoritar al Liberty House Group, a mai încercat să facă afaceri în România https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/sanjeev-gupta,-actionarul-majoritar-al-liberty-house-group,-a-mai-incercat-sa-faca-afaceri-in-romania.html

Este oficial! Combinatul siderurgic de la Galaţi a fost vândut  https://www.monitoruldegalati.ro/stirea-zilei/este-oficial-combinatul-siderurgic-de-la-galati-a-fost-vandut.html

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu