VIDEO | Grav accident de muncă în zona Elice: Doi angajaţi ai Apă Canal au ajuns la spital din cauza unei acumulări de gaze Recomandat

Marți, 30 Octombrie 2018 14:55
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doi angajaţi ai societăţii Apă Canal SA au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon într-o staţie de pompare situată pe Faleza Superioară a Dunării, la Elice. Cei doi bărbaţi, unul de 51, celălalt de 55 de ani, au coborât în staţia de pompare să efectueze lucrări de mentenanţă, dar li s-a făcut rău din cauza unei acumulări de gaze. ”Cred că acumulările de gaze au determinat o intervenţie deficitară din partea lor, am înţeles că au alunecat şi chiar unul dintre ei s-a lovit la cap. Făceau lucrări de mentenanţă la staţia de pompare care trimite apa uzată către staţia de epurarea a municipiului Galaţi. A fost o acumulare de gaze, dar am înţeles că ei ştiu şi şi-au făcut ventilaţia de rigoare, dar probabil a fost o acumulare în exces sau ceva mai puternic care a creat dificultăţi la intervenţie”, a precizat Aurel Condurache, director tehnic în cadrul Apă Canal SA.

La faţa locului au fost solicitate atât echipaje ISU, dar şi echipaje medicale ale SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Cadrele medicale au acordat îngrijiri medicale muncitorilor, unul dintre ei fiind în stop cardio-respirator. „Echipajele de pompieri au intervenit pentru extragerea a două persoane dintr-un canal de colectare a apelor uzate, acestea erau în stare de leşin. La momentul extragerii, una dintre ele era în stop cardio-respirator şi cu o lovitură la cap şi una în stare de inconştienţă. Victima a fost resuscitată, i s-au stabilizat funcţiile vitale. Una dintre persoane a fost preluată de o ambulanţă, iar cealaltă de un echipaj de terapie intensivă a SMURD. Obligatoriu ar fi trebuit să poarte măşti. Este un mediu cu gaze de la fermentaţia apelor uzate şi ar fi trebuit să intre cu echipament de protecţie cel puţin a căilor respiratorii. Nu aveau aşa ceva, pompierii au intrat echipaţi ca să poată să îi scoată”, a declarat explicat lt. col Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

După ce au fost stabilizaţi, cei doi bărbaţi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi, fiind însă în afara oricărui pericol. „Avem două victime, probabil intoxicate cu monoxid de carbon, una dintre ele căzută jos în momentul în care a încercat să acorde primul ajutor primei victime. O victimă este conştientă, cealaltă nu. Nu prezintă, momentan, risc vital, dar vom vedea după investigaţiile ulterioare”, a spus dr. Ionuţ Băneşanu, medic UPU-SMURD Galaţi.

Cum cei doi bărbaţi se aflau în timpul serviciului, cazul a fost preluat de inspectorii teritoriali de muncă, care au demarat o anchetă pentru a stabili cum s-a produs evenimentul. „Este vorba despre un eveniment nefericit. Se făceau intervenţii la o staţie de pompare din cadrul Apă Canal, mai precis nişte lucrări de revizie. Se pare că cei doi muncitori care au intrat în incinta acestei staţii, aflate în subteran, au fost afectaţi de un gaz, posibil rezultat din atmosferă datorită canalizării sau datorită lipsei de oxigen, spaţiul fiind închis şi nearisit. Cei doi muncitori au fost transportaţi la spital, iar noi facem verificări care a fost cauza producerii evenimentului şi, eventual să dispunem măsuri în consecinţă”, a explicat Viorel Dumitru, directorul ITM Galaţi.

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu