25 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Revolta medicilor de familie din Galaţi: «Nu suntem zilieri!»
VIDEO: Revolta medicilor de familie din Galaţi: «Nu suntem zilieri!»

Câteva zeci de medici de familie din Galaţi au protestat astăzi în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de guvernanţi. Printre aceştia se numără şi medici de familie ce au şi activitate în centrele de permanenţă.
Chiar dacă guvernanţii au promis că nu le vor reduce cu 35-40 la sută plata pentru activitatea medicală până în luna iulie, medicii spun că asta nu e o soluţie. Şi oricum, nici în această promisiune nu au încredere decât dacă o văd în Monitorul Oficial, publicată. „Nu avem siguranţa zilei de mâine, 6 luni nu înseamnă contract serios, noi nu suntem zilieri, noi nu vrem contract zi de zi, lună de lună sau din jumătate în jumătate de an, vrem un contract anual, permanent şi garantat“, a spus dr. Maricica Mărăşescu, medic de familie. „Nu s-au întâmplat în 34 de ani în medicina primară asemenea abuzuri din partea statului, să nu ne plătească facturile care trebuiau decontate de Casa de Asigurări şi până la urmă de Guvern. Se discuta şi să ne reducă valoarea punctului, care destabilizează tot sistemul, cei care suferă o să fie pacienţii“, a spus şi dr. Adrian Tatu, medic de familie.
O problemă în plus au şi medicii de familie care activează şi la centrele de permanenţă pe lângă cabinetele medicale proprii. „Durerea mea cea mai mare sunt condiţiile precare din serviciul de permanenţă. Am peste 300 de ore neplătite, nu ni se oferă fonduri pentru medicaţie şi aparatură de bază“, a declarat dr. Eva Miron, medic de familie.
Situaţia s-ar putea agrava. „Nu avem nimic negru pe alb că până în iulie 2024 valoarea punctului nu se schimbă. Ce facem după data de 1 iulie? Am impresia că acest Guvern ne ia de zilieri, că noi vrem contract de muncă măcar pentru un an de zile, pentru că nu avem nicio predictibilitate pentru viitor, pentru investiţie în cabinet. Nu închidem cabinetele, mergem la cabinet, dar nu vom semna contractul cu Casele de Asigurări, asta ce înseamnă, pacientul vine, dacă are bani, intră, dacă nu, merge spre UPU“, a precizat şi dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.
Protestele vor continua. VIDEO, mai jos!

  • Galerie Video:
    • Video File:

Articole înrudite