17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viscolul și zăpada au făcut praf solarii de pe 200 de hectare la Matca (FOTO)
Viscolul și zăpada au făcut praf solarii de pe 200 de hectare la Matca (FOTO)

Zăpada în cantitate mare și viscolul au distrus solarii pe aproximativ 200 de hectare în comuna Matca, una dintre cele mai mari bazine legumicole din țară (foto).

Screenshot 20230201 171038 Gallery

Oamenii spun că a nins mai mult ca niciodată, iar zăpada depusă a fost foarte grea. În unele locuri, zăpadă pe solarii a ajuns și la doi metri.

"Este o pagubă foarte mare. La mine e de vreo 6-7 mii de euro. A nins foarte mult și solariile fiind pe structură de lemn au cedat. Se întârzie culturile anul ăsta până reparăm, dar să vedem cum și cu ce bani. Voiam să pun vânătă. O să o pun mai târziu. După asta s-ar putea să crească și prețul, pentru că sunt cheltuieli mai mari cu reparațiile. Asigurare nu avem, că pe structură de lemn nu oferă nimeni asigurare", spune Gică Chirițoiu, un legumicultor din Matca.

Screenshot 20230201 171030 Gallery

Nu se știe nici dacă statul poate despăgubi oamenii.

"După estimările noastre, sunt în jur de 200 de hectare de solarii afectate, unele căzute la pământ de tot, unele cu folia ruptă. Oamenii nu au bani acum ca să repare aceste solarii și să desfășoare activitățile, să își pună culturile. Am fost astăzi și am discutat situația și cu domnul prefect și cu domnul președinte CJ, dar mare lucru nu putem face, datorită că în legea care a fost dată, ordonanță 459 din 2019, nu este stipulată despăgubire și pentru calamități cauzate de zăpadă. Dar nu renunț, mă zbat, vreau să ajung și direct la ministrul Agriculturii, Petre Daea, să vedem ce se poate face pentru oameni", a spus Marin Gheorghe, primarul din Matca.

Screenshot 20230201 171044 Gallery

Deocamdată, legumicultorii din Matca rămân cu paguba, iar fără despăgubiri, sigur prețul legumelor va crește în primăvară.


Articole înrudite