Ziua cea mai lungă pentru locuitorii din zona fostului Trefo

Vineri, 23 August 2013 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Pericol de explozie în Galaţi, după ce pe şantierul unde se construieşte noul mall de pe bulevardul Coşbuc s-a descoperit o bombă de aviaţie. Bomba avea trei focoase şi o greutate de 100 kilograme, astfel că în primă fază s-a crezut că nu poate fi deplasată făra a exista risc de explozie. S-a avansat ca soluţi detonarea bombei la faţa locului şi pentru ca acest lucru să fie posibil au fost chemaţi pirotehniştii din Bucureşti.
A fost pentru prima oară când în Galaţi se descoperă un element de muniţie periculos care prezintă un atât de mare risc de explozie. Asta deoarece şantierul pe care a fost descoperită bomba de aviaţie se află lângă unul dintre cele mai circulate bulevarde din Galaţi, George Coşbuc, unde există şi un complex de locuinţe şi un patinoar. Pe locul unde se construieşte mallul se afla pe vremea regelui Carol al II-lea o bază aeriană.
Odată găsită bomba, pompierii gălăţeni au sosit să evalueze situaţia şi s-a pus problema detonării la faţa locului.
„Este vorba de o bombă de aviaţie, care are trei focoase şi o greutate de circa 100 kg. Există risc mare de explozie deoarece fiind trei focoase, acestea întreiesc practic riscul de a exploda. Vor veni pompierii de la Ciolpani pentru a detona la faţa locului bomba”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, din cadrul ISU Galaţi.
Primarul Galaţiului a sosit şi el la faţa locului şi a catalogat situaţia drept extrem de gravă, motiv pentru care va lua măsuri în consecinţă.
„Se va bloca circulaţia, se va face un perimetru de siguranţă, astfel încât totul să se desfăşoare fără a se pune în pericol siguranţa cuiva”, a precizat Marius Stan, primarul Galaţiului.

Zona a fost evacuată

Din cauza pericolului de explozie şi a greutăţii sale, pirotehniştii au decis în primă fază să detoneze obuzul la faţa locului. Zona a fost securizată şi începând cu ora 15.00, bulevardul G. Coşbuc a fost închis circulaţiei rutiere, de la intersecţia cu strada Bucovinei până la intersecţia cu strada Silozului. De asemenea, nu s-a circulat nici pe străzile Milcov şi Călăraşi, între bulevardul G. Coşbuc şi strada Coteşti, această zonă fiind şi ea prinsă în planul de evacuare. După analiza pirotehniştilor veniţi din Capitală s-a luat decizia ca obuzul să fie luat din zonă fără a fi detonat, urmând ca operaţiunea să se facă în poligonul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de la Braniştea.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu