16 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Prima certificare din lume pentru taxiuri zburătoare, în China
VIDEO: Prima certificare din lume pentru taxiuri zburătoare, în China

China este prima ţară din lume care a emis oficial, zilele trecute, prima certificare din lume pentru un taxi zburător autonom şi electric, a anunţat compania producătoare, semn al unei potenţiale autorizări iminente privind exploatarea comercială a acestor vehicule în întreaga ţară, informează Reuters şi Agerpres.
Acest „certificat tipizat”, care dovedeşte siguranţa şi navigabilitatea aparatului, a fost emis pentru o aeronavă construită de start-up-ul chinezesc EHang, unul dintre liderii mondiali din sectorul în plin avânt al mobilităţii aeriene urbane.
Este vorba despre primul eVTOL („Aeronavă electrică cu decolare şi aterizare verticale”) din lume care a obţinut un astfel de certificat, a precizat compania.
„Administraţia chineză pentru aviaţie civilă (CAAC) a emis certificatul tipizat pentru sistemul de aeronavă fără pilot EH216-S”, a declarat instituţia într-un comunicat.
Documentul indică faptul că vehiculul „îndeplineşte cerinţele de navigabilitate” şi „posedă capacităţile de siguranţă pentru operaţiuni cu echipaj uman” (cu oameni la bord - n.red.), a detaliat CAAC.

Solicitarea unui certificat tipizat este un proces îndelungat şi costisitor, dar care, odată ce documentul a fost obţinut, deschide larg uşa spre utilizarea aeronavelor de acest tip de către publicul larg.
Compania chineză spune că speră să lanseze în curând taxiuri zburătoare cu pilot automat. „Acest model va face obiectul unor examene de calificare operaţională şi va fi oficial pus în exploatare comercială după ce a îndeplinit cerinţele”, a mai precizat CAAC.
Asta ar putea înseamna că vom vedea în curând pasageri plătitori de bilete folosind aceste aeronave pe cerul Chinei. „Sperăm să devenim primii din lume, pe termen scurt, care lansează exploatarea comercială a eVTOL cu pilot automat”, a declarat Hu Huazhi, fondatorul şi CEO-ul companiei EHang.
Considerată unul dintre liderii mondiali din domeniul mobilităţii aeriene urbane, compania chineză a fost înfiinţată în 2014 înainte să fie listată la Bursa Nasdaq în 2019. Ea are sediul general în metropola Guangzhou din sudul Chinei.


Articole înrudite