19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Conform unui raport al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor prezentat joi dimineaţă Prefecturii, valoarea totală a pagubelor referitoare la animalele moarte în urma inundaţiilor din judeţ se ridică la 650.108 lei.
„În perioada 11-19 septembrie, în cele 14 localităţi afectate de inundaţii, au fost găsite următoarele efective de animale moarte: 11 cabaline, 10 bovine, 239 de ovine, 63 de caprine, 150 de suine, 17.354 de păsări, 119 câini şi pisici, 1.143 de iepuri şi 385 de familii de albine. Pentru fiecare specie de animale de rentă găsite moarte, DSVSA Galaţi a făcut o evaluare, stabilindu-se preţul pieţei din târgurile de animale aflate pe teritoriul judeţului”, a spus dr. Ştefan Vasile, directorul executiv adjunct al DSVSA. De asemenea, pentru a preveni şi combate bolile, în contextul efectelor negative cauzate de inundaţiile din judeţ, DSVSA a dispus mai multe măsuri, conform procedurilor. Aşa cum arată raportul menţionat, începând cu data de 12 septembrie, a fost instituit Serviciul de permanenţă, menit să preia apelurile de urgenţă de la comunele afectate, iar localnicilor li s-a cerut să informeze cât mai repede medicul veterinar în cazul în care există animale bolnave, sau moarte.
Pentru a fi evitate problemele, la data menţionată mai sus, a fost întocmită şi transmisă o listă care conţine mai mult măsuri ce trebuia să fie respectate: coordonarea activităţilor de mutare a animalelor din gospodăriile afectate în zone sigure, vaccinarea de urgenţă împotriva antraxului a cailor, vacilor, oilor şi a caprelor, coordonarea preluării leşurilor şi dirijarea lor spre încinerare, asigurarea apei potabile pentru animale, precum şi informarea proprietarilor de animale cu privire la asigurarea apei potabile.


Articole înrudite