Acceleratorul liniar de particule rămâne deocamdată un vis frumos pentru Spitalul Judeţean Galaţi

Duminică, 08 Februarie 2015 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În campania electorală pentru prezidenţialele din toamnă, la care gălăţenii au beneficiat de vizita principalilor doi candidaţi la cel mai râvnit fotoliu din ţară, din suita candidatului roşu a făcut parte şi ministrul sănătăţii. Nicolae Bănicioiu a purces la înşirat promisiuni pentru bolnavii de cancer din zonă, cum că Spitalul Judeţean va fi dotat cu un accelerator liniar de particule. Nu l-a durut gura să promită, că nu făcea promisiunea pe cheltuiala lui. Mai prost este că acum se dovedeşte că ministrul a minţit pur şi simplu electoratul, fiindcă ministerul nu va face această investiţie la Galaţi. Crudul adevăr ni-l dezvăluie un prestigios chirurg al urbei, dr. Paul Ichim, care în calitatea sa de senator a putut să-i bată obrazul propagatorului de promisiuni electorale fără acoperire.
„În data de 18 noiembrie 2014 am adresat o întrebare ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, solicitând ca ministerul pe care îl coordonează să precizeze exact data la care va sosi la Spitalul Judeţean Galaţi acceleratorul liniar de particule necesar tratamentului bolnavilor de cancer. [...] Am adresat întrebarea având la bază ideea conform căreia ministrul Sănătăţii este un om de cuvânt, care îi şi respectă pe cei cărora le aduce informaţii şi mai presus de asta are respect şi faţă de bolnavii care se chinuie să se trateze într-un sistem sanitar ţinut la limita subzistenţei. Zilele acestea am primit şi răspunsul elaborat al ministrului Sănătăţii, care printre logoreea de rigoare strecoară şi adevăratul răspuns la aşteptările bolnavilor de cancer din Galaţi: «Fără a fi îndeplinite prevederile art. 190 alin. 5 din Legea nr. 95/2006, Ministerul Sănătăţii nu are bază legală de alocare de prevederi bugetare necesare pentru investiţii unităţilor sanitare pentru care a fost transferat managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale». Tot în răspunsul ministrului Sănătăţii se arată că «spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale pot primi sume de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii [...] pentru dotarea cu echipamente şi aparatură medicală, în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă la achiziţionarea acestora cu fonduri în cuantum de minim 5% din valoarea acestora». Acest lucru se traduce astfel: Ministerul Sănătăţii ar da bani pentru un accelerator liniar de particule dacă şi administratorul spitalului, respectiv CJ Galaţi, şi-ar arăta intenţia de a participa la achiziţionarea lui cu o sumă de minim 5% din valoarea acestuia”, a explicat senatorul liberal gălăţean care au fost rezultatele demersului său.
Este deja firesc ca în campaniile electorale să se emită tot felul de promisiuni. Dar să îi minţi chiar şi pe cei care se pregătesc de înmormântare este pur şi simplu incalificabil...

Mihaela KANTI

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu