22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Angajaţii Primăriei Galaţi sunt ameninţaţi din nou cu popriri pe salarii
Angajaţii Primăriei Galaţi sunt ameninţaţi din nou cu popriri pe salarii

Primăria Galaţi a pierdut la sfârşitul săptămânii trecute un nou proces deschis împotriva Camerei de Conturi Galaţi, ce reclama nereguli la acordarea unor sporuri şi altor drepturi băneşti către angajaţii instituţiei. Dacă municipalitatea nu va avea câştig de cauză nici la Curtea de Apel, se va repeta scenariul pus în practică de mai multe ori de-a lungul anilor, în sensul că Primăria va fi nevoită să le reţină angajaţilor bani din salarii până la concurenţa sumelor menţionate în raportul Camerei de Conturi. Hotărârea Tribunalului vine după ce recent aceeaşi instanţă a decis recent să suspende o decizie a Camerei de Conturi, ce viza recuperarea plata orelor suplimentare, sporul de mobilitate şi cel de confidenţialitate.

„Prejudiciul ce urmează să se producă constă în perturbarea gravă a funcţionării unui serviciu public administrativ, întrucât neplata în continuare a drepturilor de natură socială în beneficiul angajaţilor este de natură a determina blocarea activităţii administraţiei publice locale”, susţineau atunci reprezentanţii Primăriei. În vigoare a rămas şi hotărârea Camerei de Conturi Galaţi, ce viza recuperarea de către municipalitate a nu mai puţin de nouă sporuri şi indemnizaţii salariale de la proprii angajaţi. Este vorba de sporul de dispozitiv, sporul de calculator, prima pentru pensionare, indemnizaţia de hrană şi indemnizaţia pentru refacerea capacităţii de muncă.

Sporuri controversate

La drepturile salariale amintite se adaugă sumele alocate pentru procurarea unei ţinute decente, indemnizaţia pentru înmormântare şi prima pentru ziua de Paşte.  Cei mai afectaţi sunt funcţionarii care scriu şi implementează proiecte derulate cu fonduri comunitare, precum şi împrumuturi externe, contractate şi garantate de stat, aceştia beneficiind de o majorare cu până la 75% a salariului de bază. Cum decizia Camerei de Conturi a rămas în picioare, sumele trebuie recuperate de la angajaţii Primăriei. Cei 269 de funcţionari publici din Primăria Galaţi scăpaseră iniţial de popririle pe salarii, în contextul în care judecătorii au hotărât să anuleze deciziile de imputare emise de municipalitate la sfârşitul lui 2012. Angajaţii Primăriei chemaseră în judecată municipalitatea, nemulţumiţi că urma să le fie reţinute sume cuprinse între 3 şi 18.000 de lei din salarii. Este vorba de sporul de condiţii vătămătoare, sporul de calculator, precum şi mai multe stimulente, de care au beneficiat în perioada 2008-2011.


Articole înrudite