Cum se pot feri gălăţenii de viroze şi de gripă

 
Sâmbătă, 24 Februarie 2018 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Având în vedere numărul alarmant al gălăţenilor diagnosticaţi cu viroze şi gripă în acest sezon rece, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi prezintă măsurile de prevenire a acestor două boli specifice anotimpului rece. Măsurile de prevenire a infecţiilor respiratorii din sezonul rece se referă la populaţia generală şi, mai ales, la persoanele cu risc crescut, precum vârstnicii, copiii, femeile gravide şi bolnavii cronici.
DSP Galaţi recomandă vaccinarea persoanelor cu risc crescut, respectiv cei care prezintă boli cardio-vasculare, pulmonare, renale metabolice (diabet zaharat) şi a persoanelor cu sistem imuno-deficitar scăzut. "Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară. Vaccinarea trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contradicţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou. Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală", se arată într-un comunicat al DSP Galaţi.
Campania de vaccinare a demarat în anul 2017, în a doua jumătate a lunii octombrie, doar pentru o parte din personalul medico-sanitar cu un număr de 367 de doze, iar ea a continuat cu vaccinarea populaţiei eligibile în luna decembrie a aceluiaşi an când au fost primite de la Ministerul Sănătăţii un număr de 27.787 de doze de vaccin. Până la sfârşitul lunii ianuarie 2018 a fost administrat un număr de 21.565 de doze de vaccin antigripal.
Potrivit DSP Galaţi, alte măsuri de prevenire a bolilor din sezonul rece, pe lângă vaccinare, sunt: folosirea judicioasă a tuturor factorilor de călire a organismului (aer, soare, mişcare), alimentaţia bogată în vitamine şi minerale, hidratarea corectă, respectarea regulilor de igienă personală, aerisirea frecventă a încăperilor, evitarea aglomerărilor şi a contactului cu persoanele bolnave şi expunerea la frig, curent şi umezeală şi adoptarea unei ţinute vestimentare de protecţie împotriva frigului. De asemenea, DSP Galaţi precizează că, în cazul apariţiei unei boli respiratorii acute febrile este necesară izolarea la domiciliu, anunţarea imediată a medicului de familie (dacă medicul nu poate fi contactat, persoana se va prezenta la urgenţă la camera de gardă a unei unităţi medicale de boli infecţioase) şi evitarea automedicaţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu