De ce NU s-a mai sărbătorit astăzi Sfântul Gheorghe Recomandat

 
Sâmbătă, 23 Aprilie 2022 22:36
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Gheorghe nu îşi vor mai serba anul acesta onomastica pe 23 aprilie, aşa cum se obişnuia până acum, ci pe 25 aprilie, adică a doua zi de Paşti. 

Motivul pentru care are loc această schimbare este acela că „ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinţilor mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti”, potrivit basilica.ro.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, zi în care credincioşii ortodocşi de pretutindeni sunt chemaţi să-şi îndrepte atenţia spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârşită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad şi a eliberat de acolo sufletele drepţilor ţinute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

Despre Sfânta şi Marea Sâmbătă, el a mai menţionat că este „ziua în care începe biruinţa lui Hristos asupra iadului şi, prin aceasta, ne pregătim sufleteşte, prin ajunare, pentru praznicul Învierii Domnului, potrivit Ziarul Unirea.ro 

Semnificaţia zilei

Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se serveşte puţină hrană de post fără ulei).

Astfel, semnificaţia soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt, scrie ziarulunirea.ro 

De aceea, indicaţiile tipiconale din cărţile de cult impun ca sărbătorirea sfinţilor mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti, adică luni în Săptămâna Luminată (Triodul, Editura IBMO, Bucureşti, 2010, p. 815)”, mai arată cursa citată.

Însemnarea cu cruce roşie în calendarul Bisericii Ortodoxe Române marchează o zi de sărbătoare în care nu se lucrează, ci se oficiază slujbă şi Liturghie în toate bisericile pentru sărbătoarea respectivă. De aceea, în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârşi slujba (Vecernia şi Utrenia), precum şi Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu