18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În nouă judeţe ale ţării, printre care se numără şi Galaţiul, au avut loc marţi dimineaţă descinderi menite a destructura o grupare specializate în fraude informatice. Tinţa erau clienţi ai Poştei din Italia din conturile cărora românii scoteau bani. Până acum prejudiciul se ricică la 500.000 de euro. Comunicatul IPJ  Suceava arată că activitatea reţelei era monitorizată de anul trecut.
Lucrătorii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, sub coordonarea unui procuror DIICOT, vizau mai multe persoane, din care cinci străini implicaţi în aceste graude. Anchetatorii au stabilit că suspecţii care coordonau reţeaua, din Dolj şi Târgovişte, au constituit un grup infracţional la care au aderat 36 de persoane şi care acţiona în judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Constanţa, Sibiu, Dâmboviţa, Galaţi şi Dolj. Membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni informatice, prin fraudarea în special a clienţilor Poste Italiane după ce au obţinut datele de acces în conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, au accesat fraudulos conturile şi au făcut transferuri frauduloase de bani.
O parte din membrii grupării acţionau pe teritoriul Italiei pentru obţinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor şi realizarea transferurilor frauduloase către alţi membri ai grupării care, la rândul lor, aveau sarcina să ridice banii de la diferite agenţii Western Union de pe teritoriul României. În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 36 de învinuiţi, iar marţi poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT au făcut 37 de percheziţii în Suceava, Bacău, Craiova, Constanţa, Alba, Galaţi, Piteşti, Braşov şi Dâmboviţa pentru a fi puse în aplicare 35 de mandate de aducere la sediul DIICOT Suceava pentru audieri. Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Secret al Ambasadei SUA la Bucureşti şi SRI - Direcţia Judeţeană Suceava.


Articole înrudite