24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Poezie, întâlnire între generaţii şi premiile revistei Argo
FOTO: Poezie, întâlnire între generaţii şi premiile revistei Argo

Sărbătorind a 25-a apariţie a revistei Argo, echipa acesteia a ridicat pânzele sus şi a organizat o frumoasă întâlnire găzduită de libraria Alexandria. Argo, publicaţie de cultură complexă şi interdisciplinară, este editată la Galaţi de un grup de intelectuali din care fac parte Cristian Tiberiu Florea, Codrin Vasiloancă-Smirnov, Adrian Lăzărescu, Bogdan Silion, Elena Grigoriu, Adi Secară, Basarab Paltănea, Andrei Velea şi Iulian Grigoriu. Împreuna cu ei, mai publică numeroşi colaboratori, astfel fiind realizată o revistă cu mare putere de seducţie culturală, care navigă în numeroase direcţii de interes, cu alură distinctă de mare ţinută intelectuală.

Întâlnirea din seara zilei de 9 iunie 2023 a prilejuit o seară dedicată lecturii de poezie, proză, eseu şi critică literară, argonauţii fiind însoţiti şi de Asociaţia Sens pentru Dezvoltare Socială. Acest eveniment s-a încadrat în săptămâna Zilelor Galaţiului. Întâlnirea a fost intitulată „Poezie în tranzit - Seară de lectură şi reflecţii” şi moderată de scriitorul şi poetul Iulian Grigoriu. Au mai participat şi citit poeţii Luminiţa Potîrniche şi Gabriel Nicolae Mihăilă. ! În premieră pentru România, a fost prezentată cartea de poezie „Knots” (Noduri) scrisă de medicul psihiatru scoţian R.D. Laing, care la fel ca Freud, este citit ca teoretician psihiatric, filosof politic şi guru personal. În volumul „Knots”, înfăţişat participanţilor de către Emanuel Pope şi Leonard Matei, Laing şi-a abandonat proza obişnuită graţioasă pentru poeme extrem de condensate, ca nişte noduri. Poezia, cea mai personală dintre artele literare, este folosită ca mijloc pentru descrieri filozofice şi psihologice extrem de formale, care delimitează ele însele experienţe intens personale.

Seara a continuat cu premierea câştigătorilor concursului de literatură „LiterAventura”, organizat de revista Argo şi dedicat autorilor tineri. Premiile au fost atribuite astfel:
- Premiul I: Daria Manolache, clasa a X-a (Centrul de Excelenţă Galaţi, prof. Antonela Cioroiu);
- Premiul II: Gabriel Ghimpu, clasa a XI-a (Liceul „Emil Racoviţă” Galaţi, prof. Constantin Mariana);
- Premiul III: Antonia Maria Bayer, clasa a XI-a (Liceul „Mircea Eliade”, prof. Romina-Mihaela Rusu);
- Menţiune: Bocănială Beatrice-Roberta, clasa XI (Liceul „Emil Racoviţă” Galaţi, prof. Constantin Mariana).

Doamna profesoară Elena Grigoriu, unul dintre organizatorii concursului, ne-a declarat: „Am primit nouă texte la această primă ediţie a Concursului «LiterAventura», texte meritorii, apropiate valoric. Am fost bucuroşi să cunoaştem tinerii scriitori, preocupările lor, să contribuim şi noi un pic la încurajarea şi promovarea acestora. Toate prozele premiate vor fi publicate în Revista Argo”. GALERIE FOTO, mai jos!


Articole înrudite