Galaţiul intră şi în 2016 expus hazardului

Duminică, 03 Ianuarie 2016 00:00
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoscara şi maşină pentru transportat bombe au trecut de mult de împlinirea a 40 de ani. Alpiniştii utilitari nu au echipamente, în schimb pompierii au dotări pentru scafandri, dar nu au scafandri. De-a lungul anilor, constant, pompierii gălăţeni au solicitat ca aceste probleme să se rezolve. Dar să le luăm pe rând. 

Galaţiul, cel puţin, are sumedenie de clădiri înalte, care depăşesc cinci etaje. Numai că la un incendiu care depăşeşte etajul cinci, intervenţia pompierilor poate deveni imposibilă, deoarece nu avem autoscară pentru a interveni la incendiile care se manifestă la clădiri mai înalte de cinci etaje. Singură autospecială cu scară din dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi are 40 de ani, este depăşită tehnic, şi nu poate interveni la incidentele care se produc mai sus de etajul 5. Pompierii gălăţeni au făcut solicitări peste solicitări la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nu ar refuza nici ajutorul autorităţilor locale, dacă acestea ar vrea să îi doteze. 

Nici la capitolul transport de „bombe” nu stăm mai bine. Este vorba despre transportul elementelor de muniţie care se găsesc prin judeţ şi care trebuie detonate în condiţii de siguranţă. Şi aici autospeciala care le transportă la zona de detonare este veche şi deşi deocadată îşi face treaba, este ea însăşi un fel de bombă pe roţi. Autospeciala este din 1972, dar nu mai corespunde nici din punct de vedere tehnic, nici moral, acestui gen de misiune. „Noi am făcut  solicitări pentru o nouă maşină. Deocamdată merge, este dotată conform ordinului de ministru, dar din punct de vedere tehnic nu mai corespunde”, a declarat mr. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi. 

Tot la capitolul lipsuri se mai pot adauga echipamentele pompierilor alpinişti. Este drept că în ultima vreme pompierii au primit maşini de teren, autospeciale de stingere a incendiilor, autospeciale pentru calamităţi şi ambarcaţiuni. Din păcate, toate acestea nu pot înlocui o autoscară nouă activă la înălţimi mai mari sau o maşină nouă de transportat „bombe”. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu