O noapte de credinţă la Mânăstirea Vladimireşti Recomandat

Luni, 16 August 2021 12:54
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pentru jurnalişti, documentarea unui asemenea moment special este un mare privilegiu. Pe data de 15 august, se sărbătoreşte hramul Mânăstirea Vladimireşti, situată la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu în judeţul Galaţi. Aceasta coincide şi cu una dintre cele mai mari celebrări creştin ortodoxe, Adormirea Maicii Domnului.

Am fost la mânăstire în noaptea de sâmbătă, chiar în ajunul hramului, la adunarea pelerinilor şi credincioşilor şi la prohod, o slujbă specială care pregăteşte marea sărbătoare de a doua zi. Încă de la orele serii curtea mânăstirii era de plină, gălăţeni, localnici, dar şi veniţi din Vrancea, Prahova şi alte locuri îndepărtate.

În spaţioasa curte interioară, slujba s-a desfăşurat în exterior, dar şi în biserică, credincioşii fiind răspândiţi cu mici şi mari, într-o atmosfera cucernică, rugându-se, dar şi meditând.

Mânăstirea solemnă, dar prietenoasă se plasa sub un cer înstelat, iar aerul proaspăt al câmpului se întâlnea cu lumina lumânărilor şi fumul sfânt. Vizitatorii, în căutarea hranei sufleteşti, erau foarte diverşi ca vârstă, fiind prezenţi mulţi copii şi tineri.

Această “mânăstire vie”, aşa cum o caracteriza patriarhul Iustinian în 1949, întâmpină credincioşii şi fidelii cu memoria celebrei stareţe Maica Veronica, dar şi cu arhitectura sa generoasă, Biserica mare, Paraclisul, Micul Altar de vară, poarta maramureşană, lacul, locuri de cazare, muzeul şi un atelier de icoane.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu