26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poliţia Locală Galaţi dă startul Planului „Hibernal 2017 - 2018”
Poliţia Locală Galaţi dă startul Planului „Hibernal 2017 - 2018”

La nivelul Poliţiei Locale Galaţi se va derula, începând din această lună şi până pe data de 01 martie 2018, Planul de Măsuri „Hibernal 2017 - 2018”, plan care are ca obiectiv principal înlăturarea efectelor naturale pe perioada anotimpului rece şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă în rândul participanţilor la traficul rutier pe raza de competenţă.
Practic, în cele trei luni de desfăşurare, măsurile legale întreprinse de Poliţia Locală Galaţi au drept scop funcţionarea normală a instituţiilor statului, asigurarea fluenţei circulaţiei pe drumurile publice din raza teritorială de competenţă, atât în timpul cât şi după producerea efectelor fenomenelor naturale. Pe parcursul acestor acţiuni Poliţia Locală Galaţi va coopera cu administratorul drumului, pentru înlăturarea efectelor naturale în posturile şi pe itinerarul de patrulare prevăzute în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică.
În cazul atenţionărilor meteorologice se va realiza punerea în alertă a forţelor implicate în Planul de Măsuri „Hibernal 2017 - 2018”, în conformitate cu Planul realizării capacităţii operaţionale necesare gestionării situaţiilor speciale sau de criză din domeniul de competenţă al Poliţiei Locale Galaţi.
Dacă situaţia o va impune, Poliţia Locală Galaţi este pregătită să intervină în teren cu un total de 133 poliţişti locali de ordine publică şi siguranţă rutieră şi 19 autoturisme de serviciu.
„Poliţia Locală Galaţi a implementat un plan de creştere a capacităţii operaţionale, aşa-zisul plan de alarmare, care presupune că ne putem mobiliza într-un timp scurt, conform nivelurilor de alertă, respectiv: nivelul I – alertă verde; nivelul II – alertă albastră; nivelul III – alertă portocalie şi nivelul IV – alertă roşie. Trebuie menţionat că, aceste situaţii sunt în parte similare cu codurile meteorologice. În prezent suntem pregătiţi conceptual şi logistic să facem faţă unei posibile perioade cu precipitaţii abundente. Am efectuat şi exerciţii de antrenament, şi cu sprijinul gălăţenilor, sper să depăşim cu bine şi această iarnă”, a declarat directorul general al Poliţiei Locale Galaţi, Petrică Hahui.

Acţiune pentru identificarea persoanelor fără adăpost din Galaţi

Tot pe perioada anotimpului rece poliţiştii locali vor acţiona pentru identificarea persoanelor fără adăpost. Cei găsiţi într-o asemenea situaţie vor fi internaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost Galaţi, conform unui protocol de colaborare şi parteneriat, încheiat recent de Poliţia Locală Galaţi cu Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale pentru Tineri Galaţi. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea vor fi iniţial internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi apoi găzduite în Centrul de Urgenţă”. Trebuie precizat că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

Comercianţii de artificii, luaţi în vizor

Pe linie de comerţ, în atenţia poliţiştilor locali se află comercianţii de articole pirotehnice. Practic, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă poliţiştii locali urmăresc cu prioritate prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de folosirea unor asemenea produse. Persoanele care comercializează astfel de produse trebuie să obţină autorizaţie din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Comercializarea de articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, se face doar în baza unei autorizaţii, în spaţii special amenajate.
Tot în această perioadă a anului în atenţia lucrătorilor Poliţiei Locale Galaţi se află agenţii economici sau persoanele fizice care scot la vânzare brazi. Şi în aceste situaţii vor fi verificate autorizaţiile, dacă sunt respectate locaţiile destinate comercializării brazilor, dacă există acte de provenienţă a mărfii şi dacă preţurile practicate sunt afişate.
Cei care încalcă prevederile legale vor fi sancţionaţi. În conformitate cu prevederile legale, pentru persoanele fizice sancţiunile sunt cuprinse între 500 şi 5.000 lei, iar pentru cele juridice între 2.000 şi 20.000 lei.


Articole înrudite