Premieră naţională la Observatorul Astronomic Galaţi: A fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda (M31) Recomandat

Joi, 11 Februarie 2021 13:49
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În premieră pentru ţara noastră, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi a fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda (M31).

„În luna ianuarie 2021, s-au realizat o serie de observaţii astronomice la galaxia Andromeda (M31) având ca scop descoperirea de stele gigante sau supergigante roşii care prezintă variabilitate. Aceste observaţii au fost realizate cu telescopul principal Ritchey-Chretien f/8 cu diametrul oglinzii principale de 400 mm şi camera CCD SBIG STL-6303E dotată cu filtre de fotometrie UBVRI, câmpul de observaţie al telescopului fiind de 29,8’x19.9’. Această activitate de survey reprezintă o continuitate a Programului de observaţii astronomice «Nova/Supernova Search», care are ca scop descoperirea de nove şi supernove în galaxii, început în luna februarie 2012 la Observatorul Astronomic din Galaţi. Pentru a detecta stele gigante sau supergigante roşii, s-au realizat imagini în filtrele V şi I, pentru fiecare câmp observat, imaginile fiind comparate pentru a vedea dacă există o diferenţă mare de magnitudine care să indice culoarea roşie a stelei. După ce au fost detectate stele roşii în imaginile obţinute, culoarea roşie a acestora a fost confirmată folosind date de la telescopul spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Magnitudinele măsurate în imaginile obţinute au fost comparate cu magnitudinele din diferite cataloage pentru a detecta variabilitate la aceste stele. Mai departe s-a verificat ce stele roşii şi variabile din câmpul observat sunt cunoscute. Pentru stelele roşii necatalogate ca fiind variabile, s-au accesat datele fotometrice ale survey-ului astronomic ZTF (Zwicky Transient Facility), dar şi ale survey-ului Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS1), pentru a descoperi şi analiza variabilitatea acestora în timp. Analiza acestor date a dus în final la descoperirea stelei variabile [M31] Galati V23. În urma analizei curbei de lumină la această stea variabilă, s-au stabilit maximul şi minimul strălucirii, perioada de 824 de zile şi tipul de variabilitate specific stelelor variabile de tip SR (semiregulate). Toate aceste date ştiintifice obţinute şi metodologia obţinerii lor au fost trimise la The Astronomer’s Telegram cu ajutorul colaboratorului nostru Elias Aydi de la Departamentul de Fizică şi Astronomie al Universităţii de Stat din Michigan: http://www.astronomerstelegram.org/?read=14368. Paralaxa mică acestei stele ce se găseşte în catalogul Gaia EDR3, confirmă apartenenţa acesteia la galaxia Andromeda. O altă dovadă în acest sens sunt magnitudinile slabe în infraroşu observate de survey-ul Two-Micron All-Sky Survey (2MASS), dar şi strălucirea stelei care este asemănătoare cu a celorlalte stele variabile semiregulate din galaxia Andromeda“, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Galaţi.

Ce sunt stelele variabile semiregulate

Stelele variabile semiregulate sunt un grup numeros de stele pulsante. Acestea sunt stele gigante şi supergigante, aparţinând tipurilor spectrale intermediare şi târzii. Ele prezintă periodicitate vizibilă în schimbările lor de strălucire întrerupte uneori de neregularităţi. Perioadele de variaţie sunt situate în intervalul 20 – 2.000 de zile, în timp ce formele curbelor de lumină sunt destul de diferite cu amplitudini variind de la câteva sutimi la mai multe magnitudini. Cel mai cunoscut exemplu de stea variabilă semiregulată este Betelgeuse, care se găseşte la aproximativ 548 ani-lumină faţă de Pământ. Aceasta este cea de-a zecea stea ca strălucire de pe cerul nopţii, iar după Rigel, a doua ca strălucire din constelaţia Orion. Dacă am observa cerul nopţii în infraroşu apropiat, Betelgeuse ar fi cea mai strălucitoare stea. Aceasta a evoluat rapid datorită masei sale mari şi cel mai probabil în 100.000 de ani îşi va încheia evoluţia ca supernovă. Galaxia Andromeda este o galaxie spirală situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină faţă de Pământ şi cea mai apropiată galaxie mare de Calea Lactee (galaxia noastră). Aceasta poate fi vizibilă cu ochiul liber ca o mică nebulozitate, dacă observăm cerul într-o noapte fără Lună, departe de poluarea luminoasă a marilor oraşe. Astronomii estimează că în galaxia Andromeda sunt aproximativ un trilion de stele (1x1012) de două ori mai multe ca în galaxia noastră. Diametrul galaxiei Andromeda este de aproximativ 220.000 ani-lumină şi peste aproximativ 4,5 miliarde de ani, aceasta se va ciocni cu galaxia noastră. În urma acestei fuziuni se va forma o galaxie eliptică gigantică sau o galaxie lenticulară mare, se mai precizează în comunicatul citat.

Echipa care a realizat toate aceste lucruri a fost formată din Ovidiu Tercu – coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi şi Gabriel Neagu, membru al Astroclubului "Călin Popovici" – care este principalul program educaţional care se derulează în cadrul Secţiei Planetariu/Observatorul Astronomic. Până în acest moment la Observatorul Astronomic din Galaţi au fost descoperite 23 stele variabile.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu