19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

În urma verificărilor efectuate de reprezentanţii Comisariatului Regional al Protecţiei Consumatorilor luna trecută la societăţile care comercializează oţet şi conserve de legume-fructe, au fost aplicate nu mai puţin de 17 amenzi în valoare totală de 64.750 de lei şi un avertisment, fiind luată şi măsura ca 98 de conserve să fie oprite definitiv de la comercializare şi 136 să fie oprite temporar de la vânzare, până când vor fi etichetate corect.
Conform datelor furnizate de Carmen Tudor, comisarul şef adjunct al CRPC, la cei 18 operatori economici verificaţi au găsit abateri privind calitatea produselor, dar şi informarea corectă a consumatorilor.
În ceea ce priveşte informarea clienţilor, comisarii au găsit conserve mixte a căror denumire (costiţă cu fasole, cârnaţi cu fasole) induc consumatorilor ideea că ingredientul principal este preparatul din carne, lucru care a fost infirmat în urma verificărilor, care au arătat că aceasta este în proporţie de doar 15%, în timp ce fasolea cântărea aproximativ 40% din produs. De asemenea, nereguli similare au fost depistate şi la oţetul din vin - cu toate că denumirea indică ingredientul, în realitate acesta era fabricat din stafide, apă, drojdie şi zahăr.
Pe lângă aceste abateri, au fost găsite la vânzare şi conserve cu ambalajul deformat sau neetanş iar în urma verificărilor efectuate la laboratorul LAREX Galaţi, au fost declarate neconforme 56 de cutii - aici cantitatea de cârnaţi era mai mică decât cea stipulată pe ambalaj (eticheta arăta 20%, iar analiza LAREX a arătat că nu conţine decât 14%).


Articole înrudite