20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificaţie şi simbol»
«Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificaţie şi simbol»

Muzeul de Artă Vizuală (MAV) Galaţi organizează miercuri, 15 mai 2024, ora 18.00, vernisajul expoziţiei "Magdalena Rădulescu. Dinamism între semnificaţie şi simbol".

"Cu ocazia primei expoziţii ce o aduce la MAV pe Magdalena Rădulescu (1902-1983), universul artistei este conturat prin intermediul unei selecţii de lucrări grafice din Colecţia Cătălin Casperschi, expuse la Galaţi prin amabilitatea deţinătorului; un corp divers de lucrări ce reflectă creativitatea şi viziunea unei artiste cunoscute pentru stilul său aparte dictat de o traiectorie artistică neconvenţională, sfidarea normelor şi spiritul boem. Pictează la început portrete de tătari şi mai apoi peisaje din Balcic, copilăria petrecută la Constanţa marcându-i puternic viziunea prin specificul oriental al Dobrogei. Urmează studii la Academia de belle-arte din München, cu Ludwig Angerer, şi la Academia de pe Grande Chaumiere din Paris, avându-i ca profesori pe René-Xavier Prinet şi Bernard Boutet de Monvel, păstrând însă autenticitatea ce avea să o definească. Debutează la Salonul Oficial din Bucureşti în 1924, continuând să apară în peste 40 de expoziţii personale şi de grup, fie în ţară sau în Franţa, Anglia şi Monaco. Călătoriile o poartă în Europa şi Statele Unite ale Americii, unde locuieşte pentru o perioada la New York, de unde revine în ţară, emigrând ulterior în Italia, ca după război să se stabilească în Franţa. Creaţia de peste jumătate de secol îi este marcată de un limbaj vizual propriu, racordat deopotrivă la o abordare personală a simbolismului, expresionismului sau artei populare, conturând în avangarda interbelică un profil distinctiv, greu de etichetat. Desprinse din universul ce-i populează opera, personajele Magdalenei Rădulescu se găsesc la graniţa simbolismului, expresionismului şi artei populare, ancorate într-un continuu dialog cu obiceiurile, folclorul, circul ori carnavalul şi nu în ultimul rând dansul şi tradiţiile", transmite MAV Galaţi.

Vernisajul va avea loc la sediul muzeului , din str. Tecuci, nr. 3, iar programul de vizitare va fi următorul: 16 mai - 16 iunie 2024, miercuri - duminică, interval orar 9.00 - 17.00. Curatorul expoziţiei este muzeografa Cristiana Culiţă.


Articole înrudite