21 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aeroporturile şi terenurile de golf nu vor mai primi subvenţii pentru terenuri agricole
Aeroporturile şi terenurile de golf nu vor mai primi subvenţii pentru terenuri agricole

Aeroporturile şi terenurile de golf vor fi incluse pe lista neagră a "fermierilor inactivi" şi nu vor mai putea primi subvenţii pentru teren agricol, pe listă urmând să intre şi societăţile imobiliare, care trebuie să dovedească, pentru a primi bani, că lucrează pământurile pe care le deţin. „Din ce ne-am făcut o părere, de anul viitor nu vor mai primi subvenţii aeroporturile, terenurile de golf şi probabil că vom pune pe lista neagră şi societăţile imobiliare, care nu sunt excluse de la subvenţii, dar vor trebui să vină cu dovezi suplimentare că pe pământurile pe care le cumpără desfăşoară activitate agricolă", a declarat joi Dorel Benu, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Societăţile imobiliare trebuie să desfăşoare activitate agricolă pe acele terenuri, pentru a mai primi subvenţii, nu doar să taie iarba şi să îngrijească terenul.
"Doi ani, Aeroportul Otopeni a primit subvenţie, până ne-am hotărât noi şi l-am pus să-şi retragă cererea. Întreţinea terenul, tăia iarba, dar am considerat că asta nu este o activitate agricolă pentru care merită să primească subvenţii. Nu primeau o sumă mare, ci 10-15.000 de euro", a arătat Benu.
Lista neagră va fi definitivată în acest an şi va mai include, potrivit lui Benu, societăţi de apă proprietare de terenuri, ONG-uri care au ajuns proprietare de terenuri, dar nu au activitate agricolă, precum şi acele instituţii de cult care nu lucrează pământul. "Vrem ca pe aceste instituţii care desfăşoară activitate agricolă să le sprijinim ca să demonstreze faptul că exploatează terenurile respective", a mai spus directorul APIA.


Articole înrudite