31 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ANAF: Rezultatele acţiunilor de control fiscal din primele 5 luni ale anului
ANAF: Rezultatele acţiunilor de control fiscal din primele 5 luni ale anului

În vederea asigurării resurselor necesare pentru buna funcţionare a statului, ANAF urmăreşte creşterea gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, mizând pe spiritul de responsabilitate civică al contribuabililor, dar şi pe campanii de informare cu privire la procedurile de declarare a veniturilor şi de plată a taxelor şi impozitelor. În completarea acestor măsuri, activitatea inspecţiei fiscale urmăreşte verificarea legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale şi a corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor fiscale de către contribuabili.
Astfel, în urma controalelor efectuate la contribuabilii persoane juridice şi fizice, în perioada ianuarie-mai 2022, inspecţia fiscală a înregistrat următoarele rezultate:
- au fost efectuate 10.484 inspecţii fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice;
- au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală 1.322,21 mil. lei; s-au efectuat 5.350 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice; în urma verificărilor documentare au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 153,34 mil. lei;
- au fost instituite 163 măsuri asiguratorii în valoare de 131,70 mil. lei;
- au fost aplicate 959 amenzi în valoare totală de 2,70 mil. lei;
- au fost înaintate organelor de urmărire penală un număr de 104 sesizări, pentru un pejudiciu total de 135,90 mil. lei;
- a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 1.025,20 mil. lei.
În perioada ianuarie-februarie 2022, au fost aprobate 2 soluţii fiscale individuale anticipate. Începând cu luna februarie 2022, activitatea de emitere a soluţiilor fiscale individuale anticipate a fost preluată de Ministerul Finanţelor.
În perioada ianuarie-mai 2022, au fost emise 2 acorduri de preţ în avans şi au fost soluţionate 3 cereri de iniţiere a procedurii amiabile.
În ceea ce priveşte inspecţiile fiscale desfăşurate la contribuabilii care au derulat tranzacţii cu persoanele afiliate, în cadrul cărora au fost verificate şi preţurile de transfer practicate, valoarea tranzacţiilor verificate a fost de 7.369,14 mil. lei, pentru care a rezultat o diferenţă a bazei impozitare în sumă de 464,08 mil. lei, informează ANAF.

Citeşte şi ANAF: Rezultatele acţiunilor de control antifraudă în primele 5 luni ale anului


Articole înrudite