31 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
«Capacitățile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050»
«Capacitățile globale de energie nucleară trebuie să se dubleze până în 2050»

Capacitățile globale de producție a energiei nucleare trebuie să se dubleze până în 2050, pentru a fi atinse țintele de reducere la zero a emisiilor de CO2 și a asigura securitatea energetică, în condițiile în care guvernele încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili importați, a anunțat recent Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.
Mai multe țări și-au propus ca până la mijlocul acestui secol să ajungă la emisii zero de CO2, o țintă care potrivit oamenilor de știință ar da lumii o șansă pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius. În paralel, în contextul crizei energetice globale, guvernele încearcă să își reducă dependența de combustibilii fosili importați pentru a-și asigura securitatea energetică.
Într-un raport publicat recent, Agenția Internațională a Energiei (IEA) a estimat că este nevoie de o dublare a capacităților globale de producție a energiei nucleară până la 812 Gigawați (GW) în 2050, de la 413 GW la începutul acestui an. IEA adaugă faptul că în deceniul care va începe în 2030 va fi nevoie ca, în fiecare an, să fie adăugate capacități de producție a energiei nucleare de 27 de GW.
Aproximativ 260 de GW, sau 63% dintre centralele nucleare care există la nivel mondial, au în prezent peste 30 de ani, ceea ce înseamnă că se apropie de finalul duratei lor de funcționare.
Chiar dacă în ultimii trei ani au fost luate măsuri pentru a prelungi durata de funcționare a unor centrale echivalente cu aproximativ 10% din parcul global, centralele nucleare din economiile avansate ar putea scădea cu aproximativ o treime până în 2030, susține IEA.
"În contextul actual al crizei energetice globale, al creșterii explozive a prețurilor combustibililor fosili, al provocărilor la adresa securității energetice și al angajamentelor ambițioase în domeniul climatic, cred că energia nucleară are o oportunitate unică de a se relansa", a declarat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
"Totuși, o nouă eră pentru energia nucleară nu este garantată. Ea va depinde de adoptarea de către guverne a unor politici robuste pentru a asigura operarea sustenabilă și în siguranță a centralelor nucleare timp de mai mulți ani", a adăugat Fatih Birol.
Economiile avansate au aproape 70% din capacitățile globale de producție a energiei nucleare însă parcul lor de centrale îmbătrânește. Investițiile au stagnat în ultimii ani iar proiectele vizând construcția de noi reactoare au depășit bugetul sau au întârzieri, susține raportul IEA.
Începând din 2017, au început lucrările de construcție la doar 31 de reactoare nucleare, iar 27 din acestea sunt de concepție rusească sau chineză.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dat naștere la semne de întrebare cu privire la perspectivele de export pentru centralele nucleare de concepție rusească. De exemplu, Finlanda a anulat un contract cu grupul rus Rosatom pentru construcția unei centrale nucleare în Finlanda, citând întârzierile apărute și riscurile crescute apărute în contextul războiului din Ucraina.
Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. (sursa Agerpres)


Articole înrudite