26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România va avea un subprogram destinat pomiculturii, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, a anunţat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Există deja un angajament la nivelul Ministerului Agriculturii, avem pentru sectorul pomiculturii un grup de lucru. (...) Există deja o decizie la nivelul Ministerului Agriculturii de a avea pentru următorul program naţional de dezvoltare pentru 2014-2020 trei subprograme. (...) Primul subprogram va fi pentru sectorul de lapte (...), o altă prioritate va fi să-i ajutăm pe cei din zonele montane şi submontane (...), iar pe de altă parte va fi un subprogram special pentru sectorul pomiculturii", a declarat Daniel Constantin în cadrul unei conferinţe pe tema relansării pomiculturii din România, desfăşurate în localitatea argeşeană Mărăcineni.
El a apreciat că România încă are un mare potenţial în domeniul pomiculturii, chiar dacă rezultatele economice sunt încă departe de acest potenţial.
"Ceea ce încă ne lipseşte este organizarea de piaţă, astfel încât (...) să avem un grup de producători, să avem centre de colectare, sortare, ambalare, dar şi condiţionare. (...) Cred că, dacă am avea o asociere mai bună (...), am putea să găsim produse româneşti mult mai competitive şi ca preţ, dar şi din punctul de vedere al calităţii", a spus ministrul Agriculturii.
Oficialul s-a pronunţat pentru finanţarea afacerilor din bazinele pomicole în sistem integrat, de la etapa de producţie, până la etapa de desfacere.
"Vom finanţa prin subprogram astfel de afaceri integrate, afaceri în care nu finanţezi doar producţia sau doar colectarea sau doar marketingul, ci integrat, pe tot lanţul de producţie, ca să ne asigurăm că tot ceea ce producem poate să ajungă la un preţ competitiv, pe piaţa internă sau externă", a precizat Daniel Constantin.


Articole înrudite