09 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
EFSA: Europa se confruntă cu cea mai devastatoare gripă aviară din toate timpurile
EFSA: Europa se confruntă cu cea mai devastatoare gripă aviară din toate timpurile

Aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate în fermele infectate de virus din întreaga Europă, ceea ce a determinat ca autorităţile sanitare europene să declare că Europa se confruntă de mai bine de un an cu „cea mai devastatoare” epidemie de gripă aviară din istoria sa, potrivit AFP.
Pierderile de găini, raţe sau curcani din ferme sunt, în realitate, mult mai mari, deoarece acest bilanţ de 50 de milioane de păsări eutanasiate nu include sacrificările preventive care ar fi putut fi efectuate în jurul focarelor, a precizat agenţia de sănătate pentru AFP.
Între octombrie 2021 şi septembrie 2022, „Europa a fost lovită de cel mai devastator focar de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) din toate timpurile”, cu 37 de ţări europene afectate şi peste 2.500 de focare detectate în ferme de pe continent, potrivit unui raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi al Laboratorului de Referinţă al Uniunii Europene.
Epidemia nu a scăzut din septembrie, iar contaminarea este chiar în creştere pe măsură ce s-a apropiat iarna.
EFSA subliniază că, „pentru prima dată”, nu a existat o separare accentuată între două valuri epidemice, deoarece virusul nu a dispărut în timpul verii. Iar în această toamnă, epidemia s-a dovedit a fi deja mai virulentă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de ferme infectate fiind cu 35% mai mare.
Între 10 septembrie şi 2 decembrie 2022, au fost raportate aproape 400 de focare în ferme din 18 ţări europene, în frunte cu Franţa, Marea Britanie şi Ungaria. De asemenea, virusul a fost detectat de peste 600 de ori la păsările sălbatice, inclusiv la păsările de apă (raţe, lebede), care, potrivit raportului, ar fi putut contribui la răspândirea virusului în cadrul fermelor.
În urma unei solicitări din partea Comisiei Europene, EFSA „evaluează în prezent disponibilitatea vaccinurilor împotriva HPAI pentru păsările de curte şi ia în considerare posibile strategii de vaccinare”.

Articole înrudite