Fermierii crescători de porci din România sunt disperaţi. Pesta porcină a decimat peste 1 milion de porci în ultimele 6 luni Recomandat

Joi, 09 Decembrie 2021 13:10
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Membrii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP) trag un semnal de alarmă în legatură cu plata ajutorului COVID, care trebuia făcută de Guvernul Cîţu şi care nici până în prezent nu a fost realizată.
Fermierii spun că situaţia zootehniei este catastrofală, iar piaţa a devenit dependentă de importuri. De asemenea, guvernul nu a plătit ce datora fermierilor în urma pestei porcine, care a decimat peste 1 milion de porci din vară până acum.
„Guvernul Cîţu nu a plătit ajutorul de COVID pe care îl aşteaptau fermierii. Situaţia zootehniei  este catastrofală, România este dependentă de achiziţiile de carne din alte ţări, precum Germania, Spania, Polonia, Ungaria, Franţa. O parte din această carne mai are puţin până la expirare datorită distanţelor lungi şi a aglomeraţiei de la graniţă. Pesta porcină africană face în continuare ravagii, a închis nu numai ferme şi a decimat peste un milion de porci, ci a reuşit să şi sperie bruma de fermieri care au mai rămas pe baricade. Statul nu a plătit efectivele ucise din vară şi până acum! Suntem dezamăgiţi de fostul prim-ministru Cîţu, care nu a inţeles nimic din agricultură, care a lăsat răni adânci mai ales în filiera porcului, dar şi în alte sectoare. Guvernul Cîţu ne-a dat o palmă dureroasă, neplătind fermierilor ce li se cuvenea. (...) Noi, fermierii suntem în situaţia de a pierde şi bunurile personale cu care am girat la bănci. Cum este posibil ca din vară şi până acum să nu fie plătite animalele ucise, cu ce plătim muncitorii? Domnule Cîţu, ce aţi făcut cu banii pentru COVID de la Uniunea Europeană? Ne-am pierdut răbdarea. Pentru că aţi promis că ajutaţi zootehnia românească şi de fapt, aţi ucis-o”, afirmă în numele Consiliului de Administraţie al ACEBOP, preşedintele asociaţiei, Mary-Eugenia Pană.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu