22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încrederea companiilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în aprilie pentru cea de-a doua lună consecutiv, înregistrând deteriorări în toate sectoarele cu excepţia industriei, în timp ce indicele sentimentului economic la nivelul UE a atins cel mai slab nivel din decembrie 2012.
Indicele încrederii companiilor şi consumatorilor în economia românească a scăzut în luna aprilie cu 1,1 puncte, la 94, cel mai scăzut nivel din decembrie anul trecut, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Europeană, în urma unui sondaj realizat lunar în rândul managerilor şi consumatorilor din UE. Cea mai severă deteriorare a încrederii în economia României a fost înregistrată în rândul consumatorilor. Indicii pentru sectorul serviciilor, retail şi construcţii afişează de asemenea scăderi la nivelul lunii aprilie. Industria este singurul domeniu unde încrederea a evoluat pozitiv, indicele consemnând o creştere modestă.
La nivelul UE, încrederea în economie a scăzut cu 1,8 puncte în aprilie, la 89,7, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni, cu deteriorări semnificative ale sentimentului economic în sectorul serviciilor şi în construcţii. Indicii sectoriali pentru industrie şi retail au afişat de asemenea o evoluţie negativă, însă încrederea consumatorilor din UE s-a îmbunătăţit. În zona euro, indicele sentimentului economic a înregistrat în aprilie o scădere de 1,5 puncte, mai abruptă decât se aşteptau analiştii financiari, la 88,6, pe fondul recesiunii şi temerilor privind criza datoriilor de stat.
Media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg indica scăderea indicelui încrederii în economia zonei euro cu 0,8 puncte. Încrederea companiilor din zona euro a scăzut în aprilie în toate sectoarele, în timp ce consumatorii au fost ceva mai optimişti decât în martie, potrivit indicatorilor sectoriali calculaţi de CE.
Indicii încrederii s-au deteriorat semnificativ în cele mai mari economii din zona euro, cu 2,3 puncte în Germania, 2 puncte în Franţa, respectiv 1,9 puncte în Italia. La polul opus, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate în Spania, plus 0,9%, şi Olanda, în urcare cu 0,2%. Dintre cele mai importante economii din afara zonei euro, indicele încrederii în economie a scăzut în Marea Britanie cu 2 puncte şi în Polonia cu 1,7%.
Cursul monedei euro nu a avut o reacţie semnificativă după publicarea rezultatelor sondajului CE.

Articole înrudite