02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lucrările de construcţii au scăzut cu 5,4% în anul 2017
Lucrările de construcţii au scăzut cu 5,4% în anul 2017

În anul 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total ca serie brută cu 5,4% faţă de 2016, arată datele comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.
Pe elemente de structură au avut loc căderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 24,6% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 17,7%. Lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,9%.
Pe obiecte de construcţii au avut loc scăderi la construcţiile inginereşti cu 21,3% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,6%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 69,7%.
Potrivit INS, în decembrie faţă de noiembrie volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 22,1%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 51%, lucrările de reparaţii capitale cu 32,3% şi la lucrările de construcţii noi cu 13%.

Clădirile nerezidenţiale în scădere

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: construcţiile inginereşti cu 26,9%, clădirile rezidenţiale cu 24,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 12,8%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 4,4% în decembrie faţă de noiembrie, creştere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 26,7% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 11,5%. Construcţiile noi au scăzut cu 1,1%.
Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 16,5% şi la construcţiile inginereşti cu 6,6%. Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 0,3%.
În decembrie 2017 comparativ cu decembrie 2016, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 8%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 25,1%. Scăderi au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 19,3%, respectiv cu 2,8%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 80,4%. S-au înregistrat scăderi la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 3,3%, respectiv cu 2,5%.
Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 26,0%. Scăderi au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi la lucrările de reparaţii capitale cu 21,4%, respectiv cu 4,5%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în decembrie 2017 faţă de decembrie 2016, la clădirile rezidenţiale cu 96,3%. Construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale au fost scăderi cu 3,7%, respectiv cu 2,9%.
Valoarea lucrărilor de construcţii executate cuprinde lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de întreţinere şi reparaţii curente realizate de operatorii economici cu activitate principală în domeniu (secţiunea F din CAEN rev.2). „Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii”, precizează INS.


Articole înrudite