24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Muncii: Salariile din sectorul bugetar, majorate de la 1 august; impactul - 2 miliarde lei
Ministrul Muncii: Salariile din sectorul bugetar, majorate de la 1 august; impactul - 2 miliarde lei

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanța de urgență care prevede majorarea salariilor din sectorul bugetar începând cu 1 august, impactul fiind în jur de 2 miliarde lei, a anunțat, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Marius Budăi, care a adăugat că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul deja aprobat.
"Astăzi, Ministerul Muncii a propus spre dezbatere Guvernului și au fost și aprobate trei ordonanțe de urgență. Prima ordonanță de urgență se referă la majorarea începând cu 1 august a salariilor lucrătorilor din mediul bugetar, acei lucrători care nu erau la nivelul din 2022. Majorarea constă în acordarea unei pătrimi din diferența aflată în plată și nivelul prevăzut în Legea 153 pentru anul 2022", a precizat Budăi, după ședința Executivului.
El a menționat că, în general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei pentru un angajat. Personalul medical și ceilalți angajați care au atins pragul pentru 2022 nu vor primi această majorare, a explicat ministrul.
"În general, majorările vor fi în jurul sumei de 150 lei la angajat și sunt angajați care vor primi și mai puțin. Iar, în afară de personalul medical care deja știm că este la nivelul din 2022, mai sunt salariați în cadrul ministerelor care deja au atins pragul din 2022 și acei salariați nu primesc majorarea pentru că deja sunt acolo", a afirmat Marius Budăi.
Ministrul a subliniat că aceste cheltuieli se vor face cu încadrarea în bugetul de stat deja aprobat.
"Impactul bugetar este în jur de 2 miliarde lei, undeva la 2,1 miliarde lei, dar nu este trecut un impact bugetar suplimentar din cauza a ceea ce v-am spus, pentru că se face cu încadrarea în cheltuielile bugetare deja aprobate. Este articol separat în ordonanța de urgență. Știți foarte bine că s-au blocat angajările pentru semestrul al doilea din anul 2022, la început de an au fost bugetate acele posturi vacante, deci avem o economie și se pot încadra aceste cheltuieli", a spus Budăi.
Potrivit acestuia, sunt vizate de această majorare în jur de un milion de persoane.
"Din cei 1,2 milioane de bugetari trebuie să scădem personalul medical și acele pe categorii de persoane care deja sunt la nivelul din 2022", a completat ministrul Muncii. (sursa Agerpres)


Articole înrudite