13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Perioadele de muncă şi dreptul la pensie, recunoscute reciproc în România şi SUA
Perioadele de muncă şi dreptul la pensie, recunoscute reciproc în România şi SUA

Legea de ratificare a Acordului dintre România şi SUA privitor la recunoaşterea reciprocă a perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie a fost promulgată, a anunţat, miercuri, 03 ianuarie 2024, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pe pagina de Facebook.
"În baza Acordului va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat. Actul normativ conţine şi dispoziţii cu privire la încasarea pensiilor în statul ales de către beneficiari. Acest lucru constituie un avantaj important pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat şi a menţinerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată", se menţionează în anunţul postat pe reţeaua de socializare.
De asemenea, potrivit sursei citate, acordul prevede dispoziţii privind evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.
În ceea ce priveşte lucrătorii detaşaţi, s-a stabilit inclusiv exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.
Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.
Documentul se aplică, pentru România, legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum şi legilor care reglementează contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, subliniază reprezentanţii ministerului, notează Agerpres.


Articole înrudite