12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rabla pentru electrocasnice începe de astăzi, 14 mai
Rabla pentru electrocasnice începe de astăzi, 14 mai

Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă deschiderea perioadei de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice, începând cu data de 14 mai 2021, ora 10:00.
Voucherele acordate în cadrul acestui program au valori cuprinse între 200 şi 500 lei, în funcţie de tipul de produs, dar şi de încadrarea într-o anumită clasă energetică.
Bugetul alocat Programului în anul 2021 este de 75 milioane lei.
Anul acesta, elementul de noutate al programului este că persoanele fizice se pot înscrie în program şi pot obţine unul sau mai multe vouchere.
Începând cu 14 mai, persoanele fizice au la dispoziţie 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicaţia informatică.
„Contul de utilizator” este un element de noutate al acestei ediţii a programului şi permite atât selecţia voucherelor, cât şi urmărirea statusului acestora.

În premieră, Rabla pentru electrocasnice se va desfăşura în etape, în funcţie de tipul de aparate de pot fi cumpărate

Etapele de desfăşurare a programului:
- Înscrierea persoanelor fizice în aplicaţie, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai - 20 mai);
- Etapa I: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai - 3 iunie);
- Etapa II: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 iunie-17 iunie);
- Etapa III: Selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).
Înscrierea solicitanţilor în program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate şi judeţ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail şi numărul de telefon valid. Beneficiarul are obligaţia de a încărca CI/BI şi declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.
După înscrierea solicitanţilor prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecţie, în aplicaţia informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a maşinilor de spălat rufe/vase şi a frigiderelor/congelatoarelor.
Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.
Concomitent cu înscrierea solicitanţilor în Program prin crearea conturilor de utilizator, se va desfăşura şi sesiunea de înscriere în vederea validării comercianţilor, realizată tot prin intermediul aplicaţiei informatice.

Vouchere - valoarea lor şi clasa energetică a aparatelor

Anul acesta, echipamentele incluse în program şi sumele aferente fiecărui echipament sunt:
- 400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasa energetică C;
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E;
- 400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E;
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 de lei pentru laptopuri;
- 300 de lei pentru tablete.
Altă noutate este faptul că pentru laptopuri şi tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală şi monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepţia latopurilor şi tabletelor vechi. De asemenea, pentru maşinile de spălat vase, precum şi pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.


Articole înrudite