ROMAPIS: Consumul de miere convenţională este de 600-700 grame/an pe locuitor

 
Luni, 13 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consumul de miere convenţională în România se situează, în prezent, la 600-700 de grame/an pe cap de locuitor, de două-trei ori mai puţin decât în ţările dezvoltate, iar din totalul producţiei naţionale 5% aparţine apicultorilor certificaţi ecologic sau în curs de conversie, arată datele federaţiei de profil ROMAPIS, transmise, recent.
"Românii au început să consume mai multă miere ecologică faţă de anii precedenţi, dar sunt încă departe de a atinge cotele de consum din alte ţări, susţin reprezentanţii federaţiei de profil ROMAPIS. Conform acestora, consumul de miere convenţională rămâne scăzut în România, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce înseamnă de 2-3 ori mai puţin decât în ţările mai prospere. Din cele 24.000 de tone de miere produsă anual de apicultori un procent de 5% aparţine apicultorilor certificaţi ecologic sau în curs de conversie", susţin reprezentanţii organizaţiei specializate.
În acest context, ROMAPIS anunţă lansarea unui curs de apicultură ecologică, prin intermediul căruia cât mai mulţi apicultori să fie informaţi despre beneficiile conversiei în sistemul ecologic, crescând astfel oferta pentru produse certificate pe piaţa autohtonă. "În cadrul cursului, apicultorii vor învăţa cum să treacă de la producţia de miere convenţională la cea ecologică", notează sursa citată.
'Marele avantaj al producătorului ecologic de miere este dreptul să folosească eticheta bio pentru toate produsele sale, ca o recunoaştere binemeritată a calităţii lor în urma eforturilor făcute pentru a oferi clientului alimente sănătoase şi gustoase. Ceea ce înseamnă în mod firesc şi preţuri mai bune şi o desfacere asigurată, mai ales la vânzarea en gros. Cererea pe piaţa bio este în creştere în societatea modernă şi curentul cred că se va menţine şi se va accentua. Anul acesta cine a avut certificare bio nu a stat cu mierea pe stoc decât dacă şi-a dorit asta', declară Mircea Ciocan, preşedintele ROMAPIS.
În prezent, ROMAPIS reuneşte 15 asociaţii de profil, reprezentând peste 2.300 de apicultori care deţin aproximativ 10% din şeptelul naţional.
Următoarea sesiune a cursului de apicultură ecologică va avea loc în perioada 18 — 19 noiembrie 2017. În cele două zile de curs, apicultorii vor afla detalii despre actele normative care reglementează apicultura ecologică, ce este permis şi ce nu în stupinele certificate, atât din punct de vedere general, cât şi intrând în detalii concrete, ce trebuie să ştie apicultorul organic despre culturile agricole şi plantele melifere folositoare.
Conform datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat în România o creştere de 15%, însă 3-4 ori mai puţin comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, cele două kilograme consumate în Germania şi chiar trei kilograme în ţările nordice.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu