17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sanjeev Gupta: "În România, în primul rând vrem să înlocuim cărbunele cu gazul natural"
Sanjeev Gupta: "În România, în primul rând vrem să înlocuim cărbunele cu gazul natural"

În condiţiile în care preţul gazelor a atins niveluri record, nu numai în România, ci şi pe plan european, proprietarul combinatului siderurugic Liberty Galaţi vine cu o declaraţie uimitoare prin care îşi exprimă intenţia de a renunţa total la cărbune şi a-l înlocui cu gaz, până când va reuşi să genereze "hidrogen verde". Scopul ar fi reducerea de emisii de carbon.

"În România, în primul rând vrem să înlocuim cărbunele cu gazul natural, o tranziţie de mare importanţă în tranziţia către neutralitatea carbonului, un pas care ne acordă timpul necesar pentru a ne dezvolta principalul scop: să generăm hidrogen verde drept combustibil pentru furnalele noastre şi să scădem masiv carbonul din mijloacele noastre de producţie, să ajutăm să transformăm industria românească în reper de sustenabilitate. Ca să facem asta, condiţiile trebuie să fie potrivite: o abundenţă de surse de energie cu costuri mici şi cu emisii de dioxid de carbon reduse", a declarat Sanjeev Gupta în cadrul Conferinţei "Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde", organizată de Ziarul Financiar.

Intenţia acestuia este lăudabilă, în contextul în care Comisia Europeană urmăreşte, prin acordul verde, reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în anul 2030. Însă, în prezent, realitatea este cu totul alta. Pentru că preţul gazului continuă să bată record după record, iar deficitul accentuat de gaze naturale nu pare să se încheie prea curând, la nivel mondial operatorii sunt forţaţi să se întoarcă la folosirea cărbunelui. Aşadar, în contextul economic actual, nu poţi să nu te întrebi în ce măsură declaraţiile lui Sanjeev Gupta sunt realizabile până în 2030.


Articole înrudite