24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sindicatele din învăţământ: Profesorii şi-ar putea încasa banii de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022
Sindicatele din învăţământ: Profesorii şi-ar putea încasa banii de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022

Sindicatele FSLI şi FSE Spiru Haret au depus la Ministerul Muncii, miercuri, 14 iulie 2021, o plângere prin care reclamă ordinul ministrului Educaţiei nr. 4050 din 29.06.2021. Reprezentanţii profesorilor susţin că prevederile încalcă Codul Muncii, Legea 31/2020. Reacţia acestora vine după ce au fost modificate regulile pentru concediile de odihnă ale cadrelor didactice în plină perioadă de vacanţă. Astfel, există riscul ca profesorilor să li se plătească banii de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022, se arată în plângerea oficială depusă la Ministerul Muncii, obţinută de Edupedu.ro.
În plângere este trecut şi articolul prin care indemnizaţia de concediu nu se mai acordă cu 5 zile înaintea plecării în vacanţă, ci doar după o cerere făcută cu 30 de zile înainte. Este vorba despre Art. 8, alineatul 3. Sindicatele susţin că dispoziţiile încalcă articolul 150, alineatul trei din Codul Muncii „care instituie obligaţia angajatorului de a acorda indemnizaţie de concediu cu cinci zile înainte de începerea acestuia şi care nu condiţionează acordarea dreptului respectiv de depunerea unei cereri de către angajat“.
Mai mult, având în vedere data intrării în vigoare a acestor norme metodologice (după începerea vacanţei şcolare şi intrarea în concediu de odihnă a salariaţilor cărora le sunt aplicabile normele), nu este instituită vreo normă derogatorie pentru anul şcolar în curs. „Nu trebuie uitat că cele mai multe cadre didactice sunt deja în concediu de odihnă, astfel că acest alineat este inaplicabil. Totodată, există riscul ca, în raport cu aceste prevederi, să li se plătească profesorilor indemnizaţia de concediu după începerea anului şcolar 2021-2022, situaţie de neacceptat“, se spune în comunicat.


Articole înrudite