24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vânzările mondiale de PC-uri și smartphone-uri vor scădea în 2022
Vânzările mondiale de PC-uri și smartphone-uri vor scădea în 2022

Firma de cercetare de piață Gartner a prognozat recent că vânzările mondiale de telefoane mobile vor scădea cu 7,1% în acest an, revizuindu-și în mod semnificativ estimările anterioare care mizau pe o creștere de 2,2%, motivând această revizuire prin explozia inflației, invadarea Ucrainei de către Rusia și carantina din China, transmite Reuters.
Potrivit Gartner, 1,46 miliarde de telefoane mobile ar urma să fie livrate la nivel mondial în 2022, față de 1,57 miliarde unități în 2021, și estimările anterioare ale Gartner care mizau pe o creștere până la 1,60 miliarde de unități.
"Am decis să scoatem 150 de milioane de telefoane mobile din prognozele noastre anterioare și ceea ce vreau să vă spun este că vedem cum durata de viață a telefoanelor mobile este în creștere. Pentru fiecare trei luni pentru care oamenii își păstrează telefoanele mobile, aproximativ 150 de milioane de unități sunt pierdute", a declarat analistul șef de la Gartner, Ranjit Atwal.
Îngrijorările cu privire la recesiunea globală și inflația ridicată în mai multe țări ar putea influența deciziile consumatorilor cu privire la cheltuielile pentru anumite articole.
Firma de cercetare se așteaptă de asemenea și la o scădere cu 9,5% a vânzărilor mondiale de calculatoare personale în 2022, mai mult decât dublu față de o estimare anterioară în care miza pe o scădere de 4%. Lenovo, HP Inc și Dell sunt primii trei producători mondiali de PC-uri.
Scăderea vânzărilor de PC-uri și smartphone-uri nu va fi contracarată de alte domenii, precum vânzările de automobile, ceea ce este posibil să conducă la o diminuare a problemelor în aprovizionarea cu cipuri la finele acestui an, a apreciat Ranjit Atwal.
Cererea mare pentru smartphone-uri și PC-uri în perioada pandemiei a determinat marile companii de tehnologie să plaseze comenzi mari producătorilor de cipuri, ceea ce a dat naștere la o penurie de semiconductori care sunt utilizați într-o gamă largă de industrii precum automobile și telecomunicații.
Liderii pieței de telefoane mobile, Samsung și Apple, au înregistrat deja o scădere a vânzărilor în mai multe regiuni în primul trimestru al acestui an, afectați de introducerea în carantină a mai multor regiuni din China.
Potrivit Gartner, livrările de smartphone-uri în China ar urma să scadă în acest an cu 18,3%. "La începutul anului, piața chineză de telefoane 5G era așteptată să înregistreze o creștere de două cifre. Cea de a doua jumătate a anului este una foarte puternică în China dar chiar și așa nu este suficient pentru a compensa ceea ce s-a întâmplat", a spus Ranjit Atwal. (sursa Agerpres)


Articole înrudite