22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vouchere de 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro
Vouchere de 15.000 de lei pentru fertilizare in vitro

Guvernul va deconta 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro, iar cererile vor putea fi depuse on-line, începând cu data de 5 decembrie, a anunţat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea.
Precizările au fost făcute, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, cu prilejul semnării ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a "Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii".
Gabriela Firea a atras atenţia că în România unul din cinci cupluri suferă de infertilitate. Totodată, din motive financiare, nu toate cuplurile au posibilitatea să urmeze un tratament adecvat, al cărui cost este de aproximativ 3.000 de euro.
Firea a menţionat că, din acest motiv, liderii coaliţiei au decis "extinderea" la nivel naţional a programului privind decontarea procedurilor FIV aplicat de Municipiul Bucureşti, în urma căruia s-au născut 560 de copii.
"Infertilitatea nu este un moft. Infertilitatea este reală şi este declarată de medici specialişti, iar unul din cinci cupluri e infertil... trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe: stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă, alte patologii. Aşadar, începând din 5 decembrie, se pot depune deja cererile. Se pot depune on-line toate solicitările - pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu şină, cu birocraţie - la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aştepte foarte mult", a spus ea.
Gabriela Firea a mai precizat că vor fi acceptate trei proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, în două tranşe: un voucher pentru tratament (în valoare de 5.000 de lei) şi un voucher pentru embriotransfer (10.000 de lei).
Prezent la eveniment, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a reamintit că, printr-o decizie din 2019, persoanelor care doresc să urmeze această procedură le-au fost acordate trei zile de concediu suplimentar plătit.


Articole înrudite